Hlavní obsah

Co je dnes, nemusí být zítra, varovali Izraelci Írán poté, co mu jedinou náloží zabrzdili jaderný program

Novinky, Alex Švamberk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Teherán

Výpadek dodávek elektrické energie do jaderného zařízení v Natanzu nebyl způsoben poruchou, ale sabotážní akcí Izraele. Izraelská média nejprve uváděla, že šlo o kybernetický útok, Kanál 13 však oznámil, že jej způsobila nálož na místě, která vyřadila rozvodnou síť. Jaderný program Íránu se tak podařilo výrazně zabrzdit.

Foto: Planet Labs Inc., ČTK/AP

Satelitní záběr jaderného provozu v Natanzu z dubna2021

Článek

List The New York Times citoval americké a izraelské zpravodajské experty, že útok zdrží íránský jaderný program nejméně o devět měsíců.

Izrael se k akci už nepřímo přiznal. „Naše operace na Blízkém východě nejsou skryty před očima nepřítele,“ prohlásil velitel Izraelských obranných sil Aviv Kochavi v době, kdy se v Íránu řešil velký výpadek proudu v Natanzu.

Na informace o dění v Natanzu není v Izraeli ani uvalena žádná cenzura. Veřejnoprávní rozhlas dokonce otevřeně uvedl, že v akci hrála klíčovou roli tajná služba Mossad.

Premiér Benjamin Netanjahu v neděli sdělil, že boj proti Íránu a jeho spojencům a snahám Teheránu vyzbrojit se je ohromný úkol.

„Situace, která panuje nyní, nebude nutně tou, která bude existovat zítra,“ dodal bez upřesnění, co tím myslí.

Írán mluvil napřed o nehodě

O problémech s dodávkami elektrické energie informoval jako první mluvčí Íránského úřadu pro jadernou energii Bahrúz Kamalvandi s tím, že šlo o nehodu. Vypadalo to i jako pravděpodobné vysvětlení, protože o den dříve byly v Natanzu spuštěny nové, výkonnější centrifugy na obohacování uranu.

Pak ale šéf jaderného programu v Íránu Alí Akbar Salehi potvrdil, že šlo o útok. A navzdory předchozím tvrzením, že nedošlo k úniku jaderného materiálu a nejsou oběti, oznámil, že bylo několik lidí zraněno.

Íránský jaderný provoz v Natanzu se podle jeho šéfa stal terčem teroristického útoku

Blízký a Střední východ

Pak ale poslanec Alí Hadád a íránský ministr zahraničí Mohammada Džavád Zaríf ukázali na Izrael. Zaríf dokonce pohrozil odvetou.

„Političtí a vojenští představitelé sionistického režimu dali jasně najevo, že by nedovolili pokrok při uvolňování sankcí, a nyní si myslí, že dosáhli svého cíle, ale sionisté se dočkají odpovědi v dalším jaderném pokroku. Natanz bude silnější než kdy dříve s mnohem pokročilejším vybavením. A pokud si myslí, že naše pozice v jednání je slabá, tento čin naši pozici posílí,“ řekl ministr, přičemž sionisty myslel izraelské vedení.

Írán se snaží dosáhnout obnovení dohody o svém jaderném programu a USA už daly najevo, že by zrušily sankce, bude-li Teherán dodržovat její omezení.

USA chtějí návrat k jaderné dohodě s Íránem, jsou připravené zrušit sankce

Blízký a Střední východ

Ministr zmínil i nedávnou vraždu íránského jaderného experta Mohsena Fachrízádeha a útok na íránskou loď Savíz, která sloužila revolučním gardám jako základna určená údajně pro boj s piráty v Adenském zálivu. Obě akce se připisují Izraeli.

Izrael informoval USA o odvetném útoku na íránskou loď v Rudém moři

Blízký a Střední východ

Otevřenost je pro Mossad znepokojivá

Otevřené informování o útoku znepokojuje bývalého šéfa Mossadu Dannyho Jaroma, který v rozhovoru pro armádní rozhlas řekl, že by to mohlo omezit schopnosti tajné služby operovat.

„Pokud je tato akce výsledkem izraelské operace, pak je únik informací vážný. Škodí zájmům Izraele a boji proti íránským pokusům o získání jaderných zbraní. Existují akce, které musejí být skryty v temnotách,” uvedl k informacím listu The New York Times.

V Natanzu prý útočili Gepardi vlasti. Nikdo o nich ale neslyšel

Zahraniční

Jde už o druhý útok na Natanz za rok, který se připisuje Izraeli. Loni v červnu zařízení poškodil požár, když se tam měly montovat pokročilejší centrifugy. Izrael ale ochromil provoz v Natanzu už v roce 2010, kdy proti němu použil počítačový virus Stuxnet.

Anketa

Nechali byste Írán, aby rozvíjel svůj jaderný program?
Ano, věřím, že je výhradně mírový
4,4 %
Ano, i kdyby měli sestrojit jadernou bombu, jiné země ji mají také
12 %
Ne
83,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 9149 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám