Hlavní obsah

Izrael informoval USA o odvetném útoku na íránskou loď v Rudém moři

– New York/Jeruzalém
Alex Švamberk, Novinky, ČTK, Alex Švamberk

Izrael informoval Spojené státy, že v úterý zaútočil na íránskou loď Saviz v Rudém moři u pobřeží Eritreje. Útok nedaleko pobřeží u Džibuti potvrdilo íránské ministerstvo zahraničí s tím, že loď byla poškozena v úterý v šest ráno při výbuchu. Podle listu The Jerusalem Post však nejde o ojedinělou operaci Izraele na moři.

Foto: Reuters

Do Izraele připlula první ze čtyř německých válečných lodí.

Článek

Že Izrael informoval americkou administrativu, napsal list The New York Times s odvoláním na vysokého amerického představitele. Izrael uvedl, že jde o odvetný útok za nedávné útoky na jeho lodě v Perském zálivu. Zdroj listu sdělil, že Izrael akci odkládal, aby poskytl americké letadlové lodi Dwight D. Eisenhower, která je rovněž v oblasti, možnost vzdálit se od plavidla Saviz.

Ministr obrany Benny Ganc na otázku ohledně útoku řekl Kanálu 12, že nebude probírat „žádnou z operací podniknutých v oblasti Blízkého východu, spojovaných s Izraelem“. Hned však dodal: „Stát Izrael musí pokračovat v tom, že se bude bránit. Kdekoli najdeme nějakou výzvu a operační potřebu, tam budeme dál jednat. Jsme v situaci, kdy jde v zásadě o obrannou operaci, ale obrana sama o sobě nestačí a my musíme také podnikat ofenzivní operace a budeme je dělat nejlépe, jak umíme”.

Nedávno byly v oblasti při útocích poškozeny dvě izraelské lodě. Na jednu byla v březnu na trase mezi Ománem a Indií vypálena raketa. V únoru byla poškozena výbuchem v Ománském zálivu loď MV Helios Ray, kterou vlastní izraelský podnikatel.

Na izraelskou nákladní loď útočil Írán, řekl Netanjahu

Blízký a Střední východ

Plovoucí základna revolučních gard

Poškození své lodě ve středu oficiálně potvrdil Teherán: „Civilní loď Saviz působila v oblasti Rudého moře a Adenského zálivu, aby zajistila námořní bezpečnost podél lodních linek a čelila pirátství,“ uvedl mluvčí íránského ministerstva zahraničí. Loď podle něj „působila jako logistická základna Íránu v Rudém moři a úkoly mise byly předem oficiálně oznámeny“. Podle ministerstva si exploze nevyžádala žádné oběti a její příčina se vyšetřuje.

Agentura Tasním, která je spojena s Íránskými revolučními gardami, ale uvedla, že loď byla poškozena při výbuchu přísavných min, které byly na trupu. Saúdskoarabská média útok připsala izraelským commandos.

Námořní institut Spojených států (USNI) ve své loňské zprávě uvedl, že Saviz, který je veden jako obchodní loď, je zřejmě předsunutou bází íránských revolučních gard. To nepřímo potvrdila i agentura Tasním, když uvedla, že loď působí v Rudém moři několik let a slouží jako „podpora íránských komand vysílaných jako eskorty na obchodní lodě v rámci operací proti námořním pirátům”.

Podle USNI působila loď tři roky u jemenského pobřeží, od něhož se vzdalovala jen vzácně. Zřejmě mohla být používána k získávání zpravodajských informací pro Írán a jím podporované a cvičené vzbouřené jemenské šíity. Jedním z úkolů mohla být i pomoc při útocích na lodě v oblasti Perského zálivu a Adenského zálivu, které se připisují jemenských šíitským Húsiům a Íránu.

Izraelských akcí na moři je více

Podle izraelského listu Ma´ariv však nešlo o ojedinělou izraelskou akci na moři, protože i na něm se Izrael snaží bránit Íránu, aby upevnil své pozice v Sýrii a vyzbrojoval libanonský Hizballáh. Podle tohoto deníku různé izraelské akce způsobily Hizballáhu na tři roky škody ve výši miliardy dolarů. Hizballáh získává ročně od Íránu asi 900 000 dolarů na podnikání operací a zbraně.

Do Izraele z Německa připlula nová válečná korveta, má chránit plynové vrty v moři

Blízký a Střední východ

Zkušený izraelský vojenský korespondent Tel Lev-Ra řekl listu Jerusalem Post, že ani zpráva listu The Wall Street Journal o deseti útocích na lodě dopravující ropu do Sýrie nepostihuje plně rozsah izraelských operací a představuje jen jednu z jejich součástí.

Reklama

Výběr článků

Načítám