Hlavní obsah

Chceme pryč, máme zlámané nohy, prosí zranění novináři z ostřelovaného Homsu

Homs

Dvojice novinářů z Francie a Velké Británie, kteří byli ve středu zraněni při ostřelování čtvrti Bábá Amr v obléhaném syrském městě Homs, zveřejnila na internetu videa, v nichž prosí o svoji urychlenou evakuaci. Dva kolegové zraněných reportérů útok nepřežili.

Zraněná francouzská novinářka žádá o přerušení bojů v Sýrii, chce pryčVideo: Novinky/Reuters

 
Článek

„Mám zlomenou nohu, podélnou zlomeninu stehenní kosti, stejně jako příčnou. Potřebuji co nejrychleji operaci,“ prosí na videu nejhůře zraněná Francouzka Edith Bouvierová. Reportérka na záznamu leží na pohovce, přikrytá je dekou. „Lékaři se o nás starají dobře, jak nejlépe dovedou, ale nemohou operovat,“ doplnila.

Bouvierová vyzvala k dočasnému příměří, aby s kolegy mohla být převezena přes hranici do Libanonu.

Homs je ostřelován bez ustání 20 dní. Na dům, v němž si skupina pěti žurnalistů zřídila své středisko, dopadly čtyři střely, zřejmě z armádních tanků. Zemřela zkušená americká dopisovatelka britského nedělníku Sunday Times Marie Colvinová a francouzský fotoreportér a vítěz soutěže World Press Photo o nejlepší novinářský snímek na světě Rémi Ochlik. [celá zpráva]

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Zastřelený fotograf Rémi Ochlik krátce před svou smrtí vtipkoval s opozičními bojovníkyVideo: Reuters

Zraněný byl i kolega Colvinové, britský fotograf Paul Conroy. Také on zveřejnil na internetu video. Uvedl, že utrpěl tři zranění na noze. Na záznamu je slyšet střelba v blízkosti kliniky, kde leží. O zranění třetího novináře nejsou známy podrobnosti.

Zraněný fotograf Conroy žádá ze Sýrie o pomocVideo: Novinky/Reuters

V týž den, kdy se udál útok na reportéry, zemřelo v Homsu přes 30 lidí. Celkem si rok trvající násilnosti v Sýrii vyžádaly nejméně 6000 životů.

Reklama

Výběr článků

Načítám