Hlavní obsah

Chameneí chce 19krát vyšší počet íránských centrifug

Teherán

Írán potřebuje významně navýšit počet svých centrifug na obohacování uranu. V úterý to prohlásil nejvyšší duchovní ajatolláh Alí Chameneí. Výrok pronesl na pozadí mezinárodních jednání o íránském jaderném programu, které se nedaří přivést k dohodě.

Foto: Reuters

Íránský ajatolláh Alí Chameneí

Článek

Jednání šesti světových velmocí s Íránem dospěla zatím pouze k dočasné dohodě o omezení jaderného programu. Na novou dohodu mají vyjednavači už jen necelé dva týdny. Podle Chameneího jsou požadavky Západu přílišné.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Jejich cílem je, abychom přijali kapacitu 10 000 odstřeďovacích jednotek, což je ekvivalent 10 000 centrifug staršího typu, jimiž už disponujeme. Naši zástupci přitom říkají, že potřebujeme 190 000 centrifug. Možná to není třeba letos nebo do dvou či pěti let, ale je to absolutní potřeba,“ uvedl na svých internetových stránkách Chameneí.

Dodal, že mezinárodní vyjednavači nejprve tlačili na Írán, aby si vystačil jen s 500 a posléze s tisíci jednotkami.

Teherán argumentuje, že tak omezený počet centrifug mu nestačí. Odráží přitom obavy Západu, že usiluje o výrobu jaderné zbraně.

Reklama

Výběr článků

Načítám