Hlavní obsah

Bývalý šéf tajných služeb Kázimí se stal premiérem Iráku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bagdád

Po měsících mocenských bojů vyslovil v noci na čtvrtek irácký parlament důvěru nové vládě pod vedením bývalého šéfa tajných služeb Mustafy Kázimího. Třiapadesátiletý šíitský politik se funkce ujímá po Ádilovi Abdal Mahdím, který z postu odstoupil loni na podzim v atmosféře protestů proti politické elitě a mizerné ekonomické situaci.

Foto: Iraqi Parliament Media Office, Reuters

Irácký premiér Mustafa Kázimí

Článek

Kázimí je považovaný za kompromisního kandidáta, píše agentura DPA. Krátce před hlasováním o důvěře se dohadoval se zástupci politických bloků zastoupených v iráckém parlamentu o obsazení postů ve svém kabinetu. Začátek schůze parlamentu musel být několikrát posunut. Kvůli sporům o portfolia ve vládě se od Mahdího rezignace loni v listopadu nepodařilo dvěma předchozím kandidátům na premiéra sestavit vládu.

Poslanci s rouškami na tvářích a rukavicemi na rukou Kázimímu odhlasovali jenom 15 z navrhovaných ministrů a s nimi složil přísahu jako šestý premiér od roku 2003, kdy byl svržen někdejší prezident Saddám Husajn. Schválení vlády také skoncovalo s pětiměsíčním politickým vakuem, do nějž se Irák dostal po masových loňských protivládních protestech, při nichž přišlo o život přes 500 lidí.

Pro Kázimího vládu hlasovala většina z 255 poslanců, avšak zamítli jeho kandidáty na vedení ministerstev obchodu, spravedlnosti, kultury, zemědělství a migrace. Neobsazeny jsou i posty ministrů zahraničí a ropného průmyslu s tím, že se o kandidátech musí ještě jednat. Podle ústavy může dostat důvěru i neúplná vláda, pokud poslanci schválí více než půlku navrhovaných členů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám