Hlavní obsah

Britský snajpr jednou ranou z 900 metrů zneškodnil pět džihádistů IS

– Londýn
Novinky, mso

Elitní odstřelovač speciální jednotky britské armády zlikvidoval v Sýrii jednou ranou na vzdálenost zhruba 900 metrů pět džihádistů z Islámského státu (IS). Vystřelil z Barrett M82 ráže .50, nejsilnější pušky v arzenálu britské armády.

Foto: Profimedia.cz

Americký ostřelovač s puškou Barrett M82. Ilustrační foto

Článek

Seržant s dvacetiletou praxí v armádě speciálních jednotek SAS v listopadu 2020 svou ranou trefil do hrudi jednoho z členů IS. Jednalo se o sebevražedného atentátníka, který měl na sobě připevněnou výbušninu. Ta po zásahu explodovala a zabila další čtyři džihádisty.

Islámský stát se přihlásil k vražedným atentátům v Iráku

Blízký a Střední východ

„Měli jsme štěstí. Odstřelovači běžně míří na hlavu, ale ta vzdálenost už byla moc velká na takovou ránu. Střelec tak zamířil na hruď,“ uvedl deník Daily Star s odkazem na nejmenovaný zdroj z britské armády.

Tým SAS před zásahem pozoroval své cíle několik dnů. Jeden z členů IS měl chvíli před zásahem natáčet video a usmíval se do kamery. „Pak nám jeden z vojáků ohlásil, že muže identifikoval a má čistý výhled na cíl,“ dodal zdroj.

Americký voják údajně pomáhal Islámskému státu chystat útoky

Zahraniční

Barrett M82 ráže .50 působí smrtelná zranění na mnohem větší vzdálenost než pušky běžné ráže. Většinou se používá k zasažení větších cílů – aut, letadel či lehce obrněných tanků.

Jednotky SAS v Sýrii vypomáhaly kurdským bojovníkům proti jednotkám IS, které útočily na několik vesnic v zemi. Úspěšný střelec dostal jako odměnu kšiltovku s nápisem „Smrt na velkou vzdálenost“.

Reklama

Výběr článků

Načítám