Hlavní obsah

Bojovníci Islámského státu pronikli do Kobani

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kobani
Aktualizováno

Islámský stát (IS) se přiblížil k dobytí kurdského města Kobani na severu Sýrie u hranic s Tureckem. Jeho bojovníci navzdory spojeneckým náletům v neděli pronikli na jihovýchodní okraj města, kde propukly pouliční střety. Uvedla to v noci na pondělí televize CNN.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Ostřelování v KobaniVideo: Reuters

 
Článek

Bojovníci Islámského státu postoupili poté, co za podpory tanku a minometné palby dobyli klíčovou výšinu Mistanúr. V noci jejich pozice na kopci bombardovala americká letadla. „Udeřila třikrát nebo čtyřikrát v okolí hory Mistanúr,” řekl Reuters tlumočník Parvír Muhammad Alí.

„Situace v Kobani byla v posledních třech dnech zlá a dnes je to nejhorší,” uvedl kurdský bojovník, člen milic YPG Idris Nassan pro agenturu Reuters.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Boje jsou extrémně tvrdé, je tu dělostřelecké bombardovaní, velmi se snaží proniknout do města. YPG odpovídá rázně,” popsal. Ve chvíli, kdy telefonoval, byly jednotky IS vzdálené kilometr od kraje města, kam později pronikly.

Foto: David Ryneš, Yahoo Maps

Potyčky sice v noci utichly, ale obránci města podle místních zdrojů přesto hledají cesty k útěku z této kurdské bašty. „Je to poslední šance k odchodu,” citovala CNN jednoho z příslušníků kurdské domobrany YPG.

V pohybu jim ale podle něj brání odstřelovači IS s výbavou pro noční vidění.

Foto: Burhan Ozbilici, ČTK/AP

Dým po dopadu minometného granátu na Kobani

Kobani (známé také jako Ajn al-Arab) je posledním velkým opěrným bodem Kurdů na severu Sýrie. V jeho okolí už Islámský stát ovládl na 300 vesnic. Pokud by město padlo, kontroloval by IS souvislý pás syrsko-tureckého pohraničí od severovýchodního cípu Sýrie až po město Halab.

Islámský stát se pokouší dobýt město už dva týdny, jeho postup dosud zadržovaly americké nálety. Kurdské milice YPG navíc postrádaly těžší zbraně. Islámský stát k městu stáhl početné jednotky vybavené moderní technikou.

Foto: Murad Sezer, Reuters

Turecké tanky u hranic se Sýrií u Suruku

Turecko sice stáhlo k hranicím tanky, ale nezasáhlo a bránilo tureckým Kurdům posílit obranu města.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám