Hlavní obsah

Bojovníci Islámského státu jsou posedlí sexem, Rakka je jako vězení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rakka

Není těžké se dostat do syrské Rakky, která je hlavním městem Islámského státu (IS). Problém je opustit ji, uvedl aktivista z místní skupiny s názvem Rakka je zabíjena tiše, který používá pseudonym Ibrahím Rakkáví. Vězením je podle něj především pro ženy, jež si musejí brát za manžele bojovníky, kteří jsou posedlí sexem. Odjet ale nemohou ani jiní.

Foto: Reuters

Poničená budova strany Baas v syrské Rakce, kterou využíval Islámský stát

Článek

Pro ženy se Rakka stala velkou věznicí. Ženám mladším 45 let je zakázáno město opustit. Skupina aktivistů zdokumentovala 270 případů, kdy byly ženy a dívky donuceny provdat se za bojovníky IS.

„Členové IS jsou posedlí sexem. Někteří mají dvě i tři ženy a k tomu se snaží ještě získat jako otrokyně ženy z komunity jezídů,” sdělil Rakkáví.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Právě možnost získat ženy, alespoň jezídské otrokyně, je jedním z motivů, proč se mladí k IS přidávají. Je to snadná možnost jak získat ženu, aniž by se musely domlouvat rodiny a platit.

Za dezerci smrt

Zahraniční příslušníci IS žijí v Rakce zcela odděleně od jejích obyvatel. „Ano, pro některé z nich je to ráj. Dávají jim spoustu peněz, pěkné domy a auta,” tvrdí Rakkáví. Mnozí si prý ale stejně představovali něco jiného a jsou zklamaní. Stále častěji se Rakkáví dovídá o případech, kdy IS zabil tyto cizince, když se chystali dezertovat.

„IS jim zabavuje pasy. Když se někdo pokusí dostat se odtud, okamžitě ho zabijí. Přijet do Rakky je snadné, dostat se z ní je už problém,” uzavřel Rakkáví.

Podle něj IS v lednu a únoru v Rakce zavraždil nejméně 40 lidí. Provinili se tím, že bojovali v řadách Syrské svobodné armády, tedy sekulární opozici proti Damašku, se kterou Islámský stát také bojuje, nebo tím, že byli homosexuálové. Smrt hrozí všem, kdo jsou proti IS.

Rakku přetírají

Život ve městě, které čelí koaličním náletům, je podle něj plný absurdit. IS nezačal budovy opravovat, ale přemalovává fasády na zářivé barvy. Důvod je prostý. Když město dobyl, začal domy barvit pro sebe charakteristickou černou barvou. Černá barva ale byla pro útočící piloty jasným znamením, že je obývají příslušníci IS, a shazovali na ně bomby. Proto se teď v Rakce domy začaly skvět zářivou růžovou, bílou, žlutou nebo zelenou barvou. Děje se tak i na náměstí, kde se běžně konají popravy a oběti jsou přibíjeny na kříž nebo stínány.

Kvůli hojným náletům přibývá zraněných a nedostává se krve. To řeší IS snadno. Dostanou-li se obyvatelé Rakky do kontaktu se soudem, mohou být posláni darovat krev. Probudí-li se například někdo ráno a zjistí, že mu vykradli dům, odebere se k soudci, který mu sdělí: „Jděte do nemocnice, darujte krev a přineste potvrzení, jinak vám nemohu pomoci.”

Aktivista v ohrožení života

Ibráhím Rakkáví, který založil skupinu Rakka je tiše zabíjena, je bývalý student medicíny. Jeden její člen už byl zajat, mučen a zavražděn. Je jen otázkou času, kdy budou následovat další, ale ani to Rakkávího neodrazuje: „Přišel jsem o všechno, nemohu chodit do školy, nemám žádnou budoucnost, nic. Nechci se proslavit, nepotřebuji, aby mne lidé znali a věděli, čím se zabývám. Dělám to pro své město, rodinu a nevinné civilisty. Snažíme se Rakku zachránit.”

Související témata:

Foto: Reuters

Bojovníci Islámského státu

Foto: Bohuslav Borovička, Právo

Baal býval hlavním z aramejských bohů. Jeho chrám proto patřil k nejhonosnějším stavbám starověké Palmyry.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám