Hlavní obsah

Blízký východ se rozpadá, varoval izraelský premiér

Londýn

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu vyzval ve čtvrtek spojence, aby společně zakročili proti radikálnímu sunnitskému i šíitskému islámu. Krátce před jednáním se svým britským protějškem Davidem Cameronem v Londýně v prohlášení varoval, že v opačném případě se Blízký východ ”rozpadne”.

Foto: Frank Augstein, ČTK/AP

Premiéři Británie a Izraele David Cameron (vlevo) a Benjamin Netanjahu

Článek

„Blízký východ se rozpadá pod dvěma silami radikálního islámu, pod militantními sunnity vedenými Islámským státem a militantními šíity v čele s Íránem. Věřím, že budeme moci spolupracovat na potlačení (radikálního) islámu na Blízkém východě a v Africe,” uvedl předseda izraelské vlády.

Cameron na to reagoval, že chtěl hovořit o "enormních důležitých globálních hrozbách", zejména o tzv. Islámském státu

Po příletu do Británie Netanjahu opět odsoudil mezinárodní dohodu, kterou nedávno uzavřely velmoci v čele se Spojenými státy s Teheránem o omezení íránského jaderného programu výměnou za zrušení sankcí proti Íránu.

David Cameron ho ujistil, že postoj Británie je neměnný a „hájí právo Izraele na existenci a svou sebeobranu“.

Netanjahu naznačil ochotu změnit postoj při řešení izraelsko-palestinské otázky. Uvedl, že je „připraven obnovit přímí jednání s Palestinci bez jakýchkoli předběžných podmínek, a to hned“. Mírový proces je už půldruhého roku zamrzlý.

Přílet představitele židovského státu na pozvání britského premiéra provázely demonstrace odpůrců a přívrženců Izraele, které vyústily ve střety a zatčení několika lidí.

Reklama

Výběr článků

Načítám