Hlavní obsah

Bezohlednost a disciplína. Radikální Islámský stát v Iráku je dobře organizovaný a bohatý

Bagdád
Aktualizováno

Islámský stát v Iráku a v Levantě (ISIL), který od 10. června zabírá území severního Iráku, je nejen bezohledný, ale také velmi schopná a disciplinovaná organizace, která dokáže organizovat život na obsazených územích, uvedl list New York Times. Nechybí jí ani finanční prostředky. Peníze získala, když vyrabovala banky v dobytých městech, vybírá však také daně a poplatky. Představuje proto obtížného protivníka.

Foto: Reuters

Bojovník Islámského státu v Iráku a v Levantě na kontrolním stanovišti v Mosulu

Článek

V mosulské centrální bance skupina ukořistila podle guvernéra provincie Ninive 400 miliónů dolarů (osm miliard korun) a vyprázdnila i ostatní banky ve městě. [celá zpráva]

Získané peníze uložila do bank ve městě Fallúdža v provincii Anbár, které dobyla už v lednu.

Foto: David Ryneš, Novinky

Ve Fallúdži ISIL otevřel banky, jež předtím vyplenil, aby si měl kam nabyté peníze uložit. Když se jeden tamní taxikář zeptal jednoho z bojovníků ISIL, odkud ty peníze jsou, dostalo se mu této odpovědi: „Už nikdy se mě na to neptejte. Pochopte, že ze svého rozpočtu spravujeme celý Irák, nejen Anbár.”

Analytik Kámil Vazní z Bejrútu sleduje finanční toky v ISIL a domnívá se, že „o státu teroru není třeba uvažovat, protože už existuje”.

ISIL vybírá daně

Na dobytém území ISIL okamžitě zavádí poplatky. Jen v Mosulu si z nich přijde měsíčně na osm miliónů dolarů. Na celém severu platí řidiči kamionů za povolení k průjezdu 200 dolarů. Platit na územích pod svou správou musejí i křesťané výměnou za to, že je nezabijí.

Foto: ČTK/AP

Demonstrace na podporu ISIL v povstalci obsazeném Mosulu

ISIL drží od loňska také části severní Sýrie. U Rakky kontroluje provoz tamních primitivních rafinérií. Jejich výrobky sám využívá, ale mnoho ropy prodává i svému protivníkovi - syrské vládě. Ve městě Manbidž řídí cementárnu, v Rakce vybírá poplatky i za vývoz odpadu.

Skupině přispívají také dárci, ale podle pracovníka americké kontrarozvědky citovaného americkým listem je skupina soběstačná. Většina jejího majetku pochází z kriminální činnosti, výpalného, únosů, loupeží a pašeráctví. Podle tohoto zdroje je sice ISIL „nejbohatší z teroristických skupin planety, avšak zároveň má nemalé výdaje. Peníze rychle získává, ale musí také rychle platit. Pokud někde chytře neinvestovala, sedí na majetku odpovídajícím desítkám milionů dolarů”.

Foto: Reuters

Satelitní záběr hořící rafinérie v Bajdží

Dobývání iráckého území pro ISIL znamená další příjmy. „Čím víc ho budou mít, tím soběstačnější budou. I z tohoto důvodu je třeba je zastavit. Jakmile začnou lidem platit mzdy, bude ještě těžší dostat je z území,” řekl Peter Neumann z londýnské King´s College.

ISIL na postupu

ISIL ale v sobotu dále postoupil. Irácká vláda potvrdila, že získal město Kajm na hranicích se Sýrií a také města Rutba, Ráva a Ana na řece Eufrat v provincii Anbár. [celá zpráva]

Armádní mluvčí k tomu řekl, že šlo o "taktické stažení" a že se vojáci přeskupují. Vláda stáhla 2000 vojáků k přehradě v Hadíse. Ráva a Ana leží na řece Eufrat a jejich obsazení může podle AP znamenat, že ISIL chce postoupit až k ní.

Rutba má asi 55 000 obyvatel a leží na silnici mezi Ammánem a Bagdádem asi 150 kilometrů od hranice. Agentura AP napsala, že armáda chce město dobýt zpět a že chystá bombardování. Obyvatelé proto údajně začali vyjednávat s ISIL, aby z města odešel. V Rutbě je kromě místních asi 20 000 lidí, kteří prchli z měst Fallúdža a Ramádí.

Islámský stát v Iráku a v Levantě také oznámil, že dobyl část rafinérie v Bajdží a opuštěnou továrnu na výrobu chemických zbraní v Mutaně asi sedmdesát kilometrů severozápadně od Bagdádu.

Foto: Stringer/iraq, Reuters

Dým stoupající z rafinérie v Bajdží

Při bojích o rafinerii u Bajdží vyjednal ISIL s rodinami zaměstnanců dohodu o evakuaci. Nevedli ho však k tomu humanitární důvody, pokud rafinerii dobude, bude je potřebovat, aby ji uvedli znovu do provozu.

ISIL ale nechybí ani smysl pro humor. Při zabírání Mosulu jí minulý týden padla do rukou také výzbroj irácké armády, včetně pěti skoro nových vrtulníků americké výroby. „Očekáváme, že Američané uznají záruku a poskytnou servis,” vyjádřil se k tomu ISIL na Twitteru.

Reklama

Výběr článků

Načítám