Hlavní obsah

Bašár Asad znovu prezidentem, voliči mu dali skoro 90 procent hlasů

Aktualizováno

Bašár Asad ve volbách obhájil už třetí prezidentský mandát, v úřadu tak zůstane dalších sedm let. Podle předsedy syrského parlamentu získal v úterním hlasování podporu 88,7 procenta voličů. Účast dosáhla 73,42 procenta. Opozice i její spojenci volby označují za frašku.

Foto: SANA, ČTK/AP

Syrský prezident Bašár Asad s manželkou Asmou hlasují v prezidentských volbách.

Článek

Kvůli víc než tři roky trvající občanské válce se hlasovalo pouze v oblastech kontrolovaných syrskou vládou. Nevolilo se naopak v částech severu a východu země ovládaných povstalci.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Dva hlavní Asadovi vyzyvatelé - příslušník tolerované opozice Hasan Núrí a jeho kolega z parlamentu za město Halab Máhir Hadždžar, získali pouhá 4,3 procenta, respektive 3,2 procenta odevzdaných hlasů.

Damašek volby uspořádal bez ohledu na 160 000 obětí konfliktu. Evropská unie je považuje za nelegální, spojenci Damašku naopak za demokratické. USA hlasování za dané situace označují za nesmyslné.

Násilnosti pokračují

Zveřejněná účast odpovídá zhruba 11,6 miliónu voličů. Podle nevládních organizací přišli při oslavách znovuzvolení prezidenta v hlavním městě o život již tři lidé.

"Milióny Syřanů šly volit navzdory terorismu a bombám, aby zajistily nový mandát Bašáru Asadovi, který potrvá do roku 2021. Lidé vzali volební místnosti útokem, což dokazuje odpovědnost lidí vůči teroristické válce, v níž Sýrie bojuje," napsal syrský deník Al-Vatan.

Foto: Hosam Katan, Reuters

Pracovníci civilní obrany na troskách domu zasaženého barelovou bombou shozenou syrským letectvem na město Aleppo

Sýrie k volbám přizvala pozorovatele ze spojeneckých zemí jako Írán, Rusko a Venezuela. Tito spojenci vydali prohlášení, v němž označili volby za demokratické a spravedlivé a za prostředek, který Sýrii dovede ke stabilitě.

Prohlášení přečetl Aláeddín Borúdžerdí z bezpečnostního výboru íránského parlamentu. Text viní USA a jejich spojence z páchání zločinů proti Syřanům. "Volby se konaly v čase daném ústavou a byly demokratické," řekl Borúdžerdí.

Kerry: Žádná volební soutěž

Evropská unie, která patří ke spojencům opozice, je ale jiného názoru. Šéfka její diplomacie Catherine Ashtonová ve středu konstatovala, že volby byly "nelegální a podkopaly politické snahy najít řešení hrozného konfliktu". "Vyzýváme režim, aby obnovil skutečná politická jednání," uvedla Ashtonová.

Americký ministr zahraničí John Kerry ve středu v Bejrútu k syrským volbám řekl, že jsou nesmyslné. "Nemůžete pořádat volby tam, kde milióny lidí volit nemohou, kde neexistuje žádná volební soutěž a lidé nemají na vybranou," řekl Kerry. Požádal Asadovy spojence Rusko, Írán a libanonský Hizballáh, aby pomohly syrský konflikt ukončit.

Foto: Sharif Karim, Reuters

Ministr zahraničí USA John Kerry označil syrské prezidentské volby za nesmyslné.

V úterý byla hlasovací doba o pět hodin prodloužena údajně kvůli velkému zájmu voličů, hlasovalo se tak až do půlnoci místního času. Podle agentury AFP se sice u volebních místností tvořily fronty, avšak ulice Damašku byly téměř prázdné, protože v dálce byla slyšet střelba.

Exilová opozice oznámila, že na damašská předměstí dopadlo v úterý 130 dělostřeleckých granátů a o život přišli tři lidé. Sýrie kvůli volbám nevyhlásila pracovní volno, takže mnoho lidí hlasovalo na pracovišti.

Neznámí protikandidáti

Volilo se na 40 procentech území, které ovládá vláda a na němž žije asi 60 procent obyvatelstva. Dvěma Asadovým soupeřům Hasanovi Núrímu a jeho kolegovi z parlamentu Máhirovi Hadždžarovi se nedávaly žádné šance, jejich jména byla neznámá i pro mnohé Syřany.

Vůdce exilové opoziční koalice Ahmad Džarba prohlásil, že Syřané se báli nevolit. "Zúčastnili se té maškarády, protože diktátoři se nevolí, drží si svou moc silou a šířením strachu," řekl Džarba.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám