Hlavní obsah

Atentátník zaútočil v Iráku na rafinérii, kterou obnovují Češi, 24 mrtvých

ČTK, aš, jky, Novinky, BBC, International Herald Tribune

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BAGDÁD
Aktualizováno

Sebevražedný útočník zabil v úterý obytném komplexu v severoiráckém městě Bajdží nejméně 24 lidí a dalších sto zranil. Většinu obětí údajně tvoří civilisté včetně nejméně tří dětí, dalšími jsou hlídkující policisté a dobrovolníci. Útok následoval den po americké razii v rafinérii, kde prohledávala ubikace českých zaměstnanců, kteří tam pracují do roku 2009.

Foto: Reuters

Irácký voják vyslýchá několik mužů během akce, ve které spolupracovali iráčtí vojáci s americkými silami v oblasti nedaleko ropné rafinérie v Bajdží, kde je tzv. "česká vesnice" neboli sídlo českých pracovníků.

Článek

Atentátník v dodávce se odpálil u vjezdu do komplexu ropné společnosti North Oil Company, kam mu strážci neumožnili vjet. Policie uvedla, že cílem útočníka bylo zřejmě kontrolní stanoviště policistů a dobrovolníků, kteří pracují pro americkou armádu. Nelze ale vyloučit, že chtěl poškodit rafinérii. Řada obětí však byla z lidí, kteří čekali ve frontě na naplnění plynových bomb.

Mezi mrtvými jsou podle informací nemocničních a policejních zdrojů tři děti, civilní zaměstnanci a strážci rafinérie i členové sunnitských milicí bojujících proti al-Kajdě. Při výbuchu byly poškozeny některé z obytných budov u komplexu, který pomáhají rekonstruovat české firmy.

Úřady ve městě v reakci na atentát vyhlásily zákaz vycházení.

Rafinérii rekonstruují i Češi

Technoexport zajišťuje obnovu jednotky izomerace. Na dodávce se podílí i Termotechna. Celková hodnota kontraktu činí 30 miliónů dolarů, uvedla v roce 2005 firma s tím, že ukončení dodávek je plánováno na přelomu let 2008 a 2009.

Ubytovny českých zaměstanců byly na Štědrý den prohledány americkými vojáky, uvedla agentura Reuters.

Americký voják vede zatčeného Iráčana během akce, která se konala v "české vesnici" v Bajdží 24. prosince.foto: Reuters

V Bajdží a okolí došlo už počátkem prosince k prudkému nárůstu útoků proti vládním silám. Úřady spojují tuto aktivitu s místní velmi silnou odnoží teroristické sítě Al-Kajda, jejíž stoupenci 4. prosince pohrozili, že zahájí novou ozbrojenou kampaň proti irácké armádě i proti sunnitským milicím napojeným na americké síly.

Do okolí Bajdží se stáhli vzbouřenci z Bagdádu a provincie Anbár. Tyto oblasti už vyčistili američtí vojáci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám