Hlavní obsah

Atentátník zabil syrského ministra obrany i Asadova švagra

Novinky,
Damašek
Aktualizováno

Při útoku v Damašku ve středu zahynul syrský ministr obrany Dáud Rádžha a později následkům zranění podlehl i prezidentův švagr Ásif Šaukat. Atentát byl spáchán během schůzky ministrů a bezpečnostních orgánů, zřejmě za ním stojí jeden z bodyguardů. Boje o syrskou metropoli pokračují už čtvrtým dnem. Podle BBC hořela kasárna u prezidentského paláce.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Boje v SýriiVideo: Reuters

 
Článek

Atentátník odpálil silnou nálož v sídle národní bezpečnosti ve čtvrti Ravda v centru Damašku. Není jasné, zda nešlo o sebevražedný útok. K atentátu se přihlásila Syrská svobodná armáda a další opoziční skupina Brigáda islámu. Ohlásily, že nálož byla odpálena na dálku.

Syrská státní televize potvrdila zabití ministra obrany Dáud Rádžha a později i jeho náměstka a současně švagra prezidenta Bašára Asada Ásifa Šaukata, který podlehl zraněním v nemocnici.

Mezi vážně zraněnými byl i ministr vnitra generál Muhammad Ibráhím Šaar. Televize Al-Džazíra později oznámila, že zemřel i on. Rovněž šéf rozvědky Bachtjár podstoupil v nemocnici operační zákrok, byl zraněn těžce. Podle Al-Džazíry zemřel také poradce viceprezidenta generál Hasan Turkmaní.

O atentát proti bezpečnostním špičkám se opozice neúspěšně pokusila už v květnu.

Foto: Reuters

Zabitý ministr obrany Dáud Radžha

"Ministr obrany se stal mučedníkem při pumovém atentátu teroristy na budovu národní bezpečnosti," uvedla státní televize. Ministr byl křesťan. Agentura DPA informovala celkem o pěti mrtvých a dalších zraněných. Jednasedmdesátiletý Ichtijar hrál klíčovou roli při potlačování povstání, které vypuklo v Sýrii v březnu 2011 a vyžádalo si od té doby už 17 000 obětí.

Boje v Damašku

Boje o Damašek propukly v neděli. [celá zpráva] V úterý měli vzbouřenci ovládat už čtyři čtvrti hlavního města a střílet se mělo na náměstí u centrální banky i na Bagdádské ulici u parlamentu. [celá zpráva]

Syrská armáda nasadila do bojů tanky i vrtulníky a v noci na středu posílila svoji přítomnost v ulicích. Tanky se pokoušejí proniknout do rebely ovládané čtvrti al-Kábún. Ve čtvrti je slyšet střelba z pušek, kulometů, děl i minometů.

"Kábún je obklíčen tanky, režimní síly ostřelují tuto čtvrť ze všech stran," citovala AFP ze zprávy Sdružení koordinátorů syrské revoluce.

Vládní média uvádějí, že se armáda snaží dopadnout malé skupiny teroristů, Svobodná syrská armáda uvádí, že probíhá závěrečná operace Damašský vulkán. Syrské vedení ale popírá, že by probíhala závěrečná bitva o hlavní město.

Vojáci jsou rozmístěni i ve čtvrti Midan, kterou ovládli vzbouřenci už v pondělí.

Exodus pokračuje

Do Turecka přes noc utekly další stovky Syřanů. Mají mezi nimi být dva generálové. Do Turecka by tak uteklo už dvacet generálů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám