Hlavní obsah

Atentát v Jemenu na šíitské vůdce

Saná

Při útoku na sídla dvou bratrů, vůdců šíitských povstalců v jemenském Saná zahynulo v noci na úterý nejméně 28 lidí, včetně osmi žen. Informovala o tom agentura AFP s odvoláním na místní lékařské zdroje. Agentura Reuters předtím uvedla, že při atentátu bylo zraněno 28 účastníků pohřbu.

Foto: Khaled Abdullah, Reuters

Jemenský ozbrojenec kráčí v troskách domu generála Zafífa

Článek

K útoku se na internetu přihlásili radikálové z Islámského státu (IS). Ti podnikají často útoky na šíity, které považují za odpadlíky. V Jemenu ale IS doposud aktivní nebyl. Potvrzuje to též jeho snahu vytlačit soupeřící Al-Káidu.

Jemenci ohlásili vypálení scudu

Jemenští povstalci rovněž oznámili, že přes hranice na základnu saúdskoarabské armády vypálili balistickou raketu typu Scud. Šlo podle nich o „odpověď za zločiny, které má na svědomí saúdskoarabská agrese”. Saúdská Arábie na žádost svrženého prezidenta Abdara Rabbúa Mansúra Hádího zahájila na konci března útoky na šíitské povstalce spojené s předchozím prezidentem Alím Sálihem, kterých se účastní i další země arabské koalice.

Jestliže se to potvrdí, půjde už o druhý podobný útok. Rebelové se v červnu již jednou pokusili vypálit balistickou raketu na cíl v sousední zemi, saúdskoarabská armáda ale oznámila, že ji sestřelila. [celá zpráva]

Občanská válka v zemi propukla, když šíité loni v záři obsadili Saná a letos začali postupovat do dalších částí země. Svůj boj vysvětlují jako revoluci proti Hádího zkorumpované vládě a jako válku proti sunnitským radikálům.

Boje se poněkud uklidnily v polovině června, kdy začal ramadán. Pokus OSN dosáhnout humanitárního příměří pro postní měsíc skončil neúspěchem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám