Hlavní obsah

Asadovi vojáci a ruská letadla pozabíjeli přes 500 civilistů, ozývá se ze Sýrie

Damašek

Už 544 civilistů bylo zabito během dva měsíce dlouhé ofenzívy syrských vládních sil podporovaných ruskými letadly, uvedla v sobotu podle agentury Reuters Syrská síť pro lidská práva (SNHR). Je mezi nimi 130 dětí. Dalších 2117 civilistů podle ní bylo zraněno.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Při ruských náletech zemřelo v Sýrii za poslední dva měsíce přes 500 civilistůVideo: Reuters

 
Článek

Ofenzíva byla zahájena 26. dubna. Bojuje se na severu provincie Hamá a v provincii Idlib, kterou jako jedinou ovládají vzbouřenci odmítající vládu prezidenta Bašára Asada. Syrské jednotky podporují v boji ruské letouny.

„Ruská armáda a její syrský spojenec záměrně cílí na civilisty, bombardovali rekordní počet zdravotnických zařízení,” uvedl ředitel SNHR Fadíl Abdal Ghání.

Bojujeme s teroristy, tvrdí armády

Rusko i Sýrie popírají, že by nálety byly nevybíravé a že by při nich útočily na obytné čtvrti a používaly kazetové bomby, jak v červnu uvedla organizace Human Rights Watch. Tvrdí, že bojují s teroristy.

Na videu z města Latamna na severozápadě Sýrie v provincii Hama, které se objevilo na sociálních sítích, je vidět dým stoupající do vzduchu. Lidé na něm říkají: „Ruská letadla útočí na Latamnu“.

Na město na podle íránské agentury Tasmin útočila syrská vojska na konci června. Už 7. a 8. června však čelilo mohutným ruským náletům.

Minulý týden se v oblasti vládní vojska pokoušela zastavit protiútok radikálů. Syrská státní tisková agentura SANA uvedla, že se radikálové snažili postoupit směrem na vesnici Hamamíja za využití tanků, bomb v autech a pickupů s automatickými kanony. Další místa ostřelovali raketami.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám