Hlavní obsah

Arafatovo tělo po osmi letech exhumovali. Experti hledají smrtící polonium

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ramalláh
Aktualizováno

S vyloučením veřejnosti a médií vyzvedli výzkumníci v úterý z hrobky u města Ramalláh na Západním břehu Jordánu ostatky bývalého palestinského předáka Jásira Arafata. Tři zahraniční týmy forenzních expertů se nezávisle na sobě pokusí zjistit, jak Arafat před osmi lety ve Francii zemřel. Nedávná zkoumání švýcarských odborníků odhalila, že šéf Organizace pro osvobození Palestiny přišel do kontaktu s radioaktivním poloniem-210.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V Ramalláhu exhumovali ostatky Jásira ArafataVideo: Reuters

 
Článek

Experti ze Střediska radiofyziky v Lausanne, které před časem oslovila vdova po Arafatovi Suha, začali hrobku rozebírat v neděli. [celá zpráva]

Už v předchozích dnech ji prozkoumali, uvedla agentura Nová Čína. Při exhumaci doprovázené vojenskými poctami se k Švýcarům přidali také odborníci z Francie a Ruska. Nepovolaní lidé vyzvednutí ostatků přihlížet nesměli, místo zakrývaly zástěny s vyobrazenými palestinskými vlajkami.

Foto: Profimedia.cz

Hrobka Jásira Arafata

Všechny tři zmíněné zahraniční skupiny budou nezávisle na sobě zkoumat Arafatovy ostatky. V provizorně zřízené laboratoři v mešitě poblíž hrobky v úterý odebrali z těla vzorky ze stehenní kosti, v němž zůstávají stopy polonia déle než v jiných tělesných částech. Hned poté byly ostatky vráceny do hrobu.

Výsledky rozborů se očekávají až za několik měsíců.

Byl to Izrael, nepochybují Palestinci

Palestinci mají nicméně jasno: Arafata podle nich zavraždili Izraelci. Proto také nemuseli u úterní exhumace být přítomni předáci palestinské samosprávy a mohli odletět do New Yorku, kde by se ve čtvrtek ve Valném shromáždění mělo hlasovat o uznání palestinského státu jako přidruženého člena OSN. [celá zpráva]

Podle některých Palestinců je exhumace zbytečná, když je jasné, že Arafata zabili Izraelci. Takový názor zastává i synovec zesnulého předáka Násir al-Kudwa. „Nechápu, proč to ti lidé chtějí dělat. Máme jistotu, že na něj byl spáchán atentát. Stanovisko Izraelců bylo docela veřejné,“ řekl.

O tom, že Arafat zemřel násilnou smrtí, nepochybuje ani šéf palestinské komise dozorující novému vyšetřování. V sobotu prohlásil, že má důkaz o účasti Izraele.

Izraelská vláda obvinění popírá, stát ale nedávno přiznal, že jeho tajná služba Mossad zlikvidovala Arafatova zástupce Chalila Vazíra. [celá zpráva]

Měl Arafat v okolí zrádce?

„Lidé se shodují, že to byl Izrael, ale otázkou je, kdo byli jeho spolupracovníci,“ citovala stanice Al-Džazíra zakladatele Palestinské akademické společnosti pro studium mezinárodních událostí Mahdího Abdula Hadího. „Ti, kdo to udělali, už určitě nejsou v zemi,“ dodal.

Nositel Nobelovy ceny míru Jásir Arafat onemocněl náhle v říjnu 2004. Z ústředí OOP v Ramalláhu, kde žil kvůli izraelskému obležení během druhé intifády, ho narychlo transportovali do vojenské nemocnice u Paříže, kde zakrátko zemřel.

Foto: Profimedia.cz

Jásir Arafat

V Ramalláhu byl Arafat obklopen jen malou skupinou spolupracovníků a poradců a podle Al-Džazíry měl jen omezený kontakt se světem. Veškeré možné metody jak ho otrávit, by přitom vyžadovaly přímý styk vraha s obětí. Poloniem byl v roce 2006 otráven někdejší ruský agent Alexander Litviněnko, jemuž smrtící jed někdo přidal do šálku čaje v restauraci v londýnském West Endu.

Testy švýcarských výzkumníků letos na jaře prokázaly přítomnost polonia na Arafatových osobních věcech včetně spodního prádla a zubního kartáčku. Předměty z pozůstalosti poskytla ke zkoumání vdova po Arafatovi, která také iniciovala vyšetřování manželovy smrti francouzskou prokuraturou. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám