Hlavní obsah

Americký plán na jednání na Blízkém východě je v troskách

Novinky, BBC, Alex Švamberk, Jerusalem Post
Káhira/Jeruzalém
Aktualizováno

Americký plán zprostředkovat nepřímé rozhovory o míru mezi Izraelem a Palestinci selhal. Předseda palestinské samosprávy Mahmúd Abbás se nepřímých rozhovorů nezúčastní. Podporu plánu stahuje i Liga arabských států (LAS). V noci na čtvrtek to oznámil generální tajemník Ligy Amr Músá. Důvodem je plán Izraele na další výstavbu ve východním Jeruzalémě.

Foto: Amr Abdallah Dash, Reuters

Generální tajemník Ligy arabských států Amr Músá před oznámení, že se Mahmúd Abbás nezúčastní nepřímých izraelsko-arabských rozhovorů, že je liga nebude podporovat

Článek

„Palestinský prezident se rozhodl v tuto chvíli nevstupovat do rozhovorů,“ uvedl Músá na tiskové konferenci v Káhiře. Už předtím LAS doporučila stáhnout svoji podporu americkému plánu na zprostředkování nepřímých rozhovorů mezi Izraelem a Palestinci. Důvodem je prohlášení izraelského ministra vnitra Eli Išai z ultraortodoxní stany Šás, že plánuje výstavbu 1600 bytových jednotek ve Východním Jeruzalémě v oblasti Ramat Šlomo. [celá zpráva]

Výbor Ligy arabských států sdělil, že podporu stahuje, protože prohlášení ukazuje, že Izrael nebere jednání vážně. Pokud od plánu okamžitě neustoupí a nezastaví výstavbu na okupovaných územích, nebudou mít rozhovory žádný smysl, prohlásil výbor.

„Urážka se dotkla tak citlivého místa, že by ji nemohl žádný Arab akceptovat,“ sdělil Músá a dodal: „Izrael nebere ohled na nikoho, ani na vyjednavače, ani na Palestince.“ [celá zpráva]

Biden se přitom snažil obnovit rozhovory, které byly přerušeny před sedmnácti měsíci. Pokud se je nepodaří obnovit, bude to politická prohra administativy Baracka Obamy. Ta není v Izraeli vnímána kladně, ač vyjádřil podporu židovskému státu.

Špatné rozhodnutí v nevhodnou chvíli

Židovský stát kvůli vyjádření o výstavbě, které přišlo v den příjezdu amerického viceprezidenta Joe Bidena do Izraele, čelí tvrdé kritice ze všech stran. Pustil se do něj Biden, který po jednání s Abbásem řekl: „Rozhodnutí izraelské vlády pokračovat v plánování nových bytových jednotek ve Východním Jeruzalémě podminovává víru, že právě teď začneme plodná jednání.“

Biden byl oznámením zaskočen a nechal izraelského premiéra Benjamina Netanjahua čekat hodinu a půl, než v úterý přišel na večeři, již pro něj Netanjahu uspořádal. Jeden člen Bidenova doprovodu řekl, že viceprezident v jedné chvíli hodlal večeři úplně odřeknout, napslala ČTK.

Britský ministr zahraničí David Miliband sdělil, že šlo „o špatné rozhodnutí v nevhodnou chvíli“. Podle něj to „posílilo ty, kdož tvrdí, že Izrael to s mírem nemyslí vážně“.

Mluvčí francouzského ministerstva zahraničí Bernard Valero k tomu dodal: „Je to v rozporu s mezinárodním právem.“ To neumožňuje výstavbu na okupovaných územích.

Palesticni trvají na  státu v hranicích z roku 1967

Abbás hned po tiskové konferenci s Bidenem zopakoval podmínky Palestinců pro uzavření míru: “Měl by to být mír na základě řešení dvou států, státu Izrael, který bude žít v míru po boku státu Palestinců v hranicích z roku 1967.“ Přiznal tak Izraeli právo na existenci.

Výrok ovšem zkritizoval i izraelský premiér Benjamin Netanjahu. Informaci o výstavbě zveřejnilo ministerstvo bez konzultace s premiérem. Jeho vláda je nyní ohrožena. Strana práce pohrozila odchodem z koalice, napsala ČTK.

"Spolupracujeme s touto vládou se stále většími obtížemi. Vstoupili jsme do ní, abychom pomohli obnovit mírové rozhovory," řekl v rozhlasu labouristický ministr zemědělství Šalom Simhon. Prohlásil také, že rozhořčení, které dal Biden po oznámení výstavby najevo, je oprávněné. "Izrael učinil velkou chybu. Pro nás je stále obtížnější být v této vládě," řekl.

Nentanjahu měl vlastní plány

Netanjahu doufal, že se mu podaří uzavřít jakousi rámcovou dohodu, kdy by Palestinci získali větší autonomii, ale ne plnou samostatnost, nemohli by mít například vlastní armádu. Chtěl také změnit hranice Izraele a zahrnout do něj i část židovských osad na okupovaných územích. Dále trvá na nedělitelnosti Jeruzaléma, přestože Palestinci chtějí, aby jeho východní část byla hlavním městem budoucího palestinského státu. [celá zpráva]

Změnu hranic v podobě výměny osad za území Izraele obývaná Araby také navrhoval izraelský ministr zahraničí, ultranacionalista Avigdor Liebermann. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám