Hlavní obsah

Americké důkazy o sarinu teprve míří do laboratoře. Pro Rusy jsou nedostatečné

Novinky, Alex Švamberk
Aktualizováno

Rusko považuje americké důkazy o nasazení sarinu v Sýrii za nedostatečné. V pondělí to řekl ministr zahraničí Sergej Lavrov. Podle CNN půjdou získané vzorky v pondělí teprve do laboratoře, kde se má potvrdit, že v Sýrii byly použity chemické zbraně. Americká administrativa to přitom považuje za jasné.

Foto: Reuters

Opozice tvrdí, že za smrt stovek lidí může plyn.

Článek

CNN uvedla, že laboratorní testy můžou být už jen formalitou, předběžné už byly provedeny. Americký prezident Barack Obama již uvedl, že je potřeba potrestat Sýrii za nasazení sarinu, jehož stopy se právě objevily u obětí útoku z 21. srpna.

Americký ministr zahraničí John Kerry v neděli prohlásil, že Spojené státy získaly a vyhodnotily vzorky, které potvrdily použití sarinu při chemickém útoku v Sýrii. USA by na to podle něj měly tvrdě odpovědět. „Víme, že režim nařídil tento útok. Víme, že se na to připravoval. Víme, odkud byly vyslány rakety. Víme, kam dopadly, a víme, jaké byly důsledky,“ uvedl Kerry.

Při útoku zemřelo podle amerických informací nejméně 1429 civilistů, z toho více než 400 dětí.

Rusko důkazy nedostalo, jsou tajné

Poskytnuté důkazy ale považuje ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov za „absolutně nepřesvědčivé“, neboť neobsahují nic konkrétního. „Ukázali nám jakési dokumenty, které neobsahovaly nic konkrétního – žádné geografické koordináty, žádná jména, žádné důkazy o tom, že vzorky odebrali profesionálové,“ řekl Lavrov v přednášce na Moskevském státním ústavu mezinárodních vztahů (MGIMO).

„Když jsme požádali o podrobnosti, bylo nám sděleno, že všechno je tajné a nemohou nám nic ukázat,“ dodal. Americké dokumenty podle ruského ministra „neobsahovaly vůbec žádný komentář k faktu, že experti vážně zpochybňují videozáznamy putující po internetu“.

Lavrov také vyjádřil podiv nad tím, že jeho „dobrý přítel“ John Kerry v minulých dnech hovořil o „nezvratných důkazech“, které údajně Washington poskytl Moskvě: „Tvrdit něco takového je velmi podivné.“

Důkazů je málo

Na chybějící důkazy upozorňoval už v pátek britský list Independent. Podle něj žádný z důkazů předložených britským poslancům společným výborem zpravodajských služeb neprokazoval přímé zapojení Bašára Asada a jeho vlády do útoku. Britští zákonodárci se také ve čtvrtek postavili proti útoku.

List také upozorňuje, že většina předložených důkazů pocházela z otevřených zdrojů, šlo o videa, výpovědi zasažených i lékařů, kteří je ošetřovali. Tajné služby neodpověděly na to, proč by Asadův režim použil chemické zbraně v době přítomnosti inspektorů OSN v zemi vzdálených jen pár desítek mil. A navíc v době, kdy Asadova vojska postupují. Vedoucí výboru uvedl jen, že tyto důkazy mohou být získány později.

Ani počet 14 údajných útoků, pocházejí od syrské opozice, nebyl upřesněn.

Jak došlo na podrobnosti, bylo uvedeno, že jde o tajné informace.

Odposlechy telefonátů, které zřejmě pocházejí od Izraele, podle listu ukazují jen na nefunkční velení syrské armády, kde se neustále ptají, kdo dal rozkaz k palbě.

Povstalci už plyn použili, tvrdí Rusko

Rusko v červenci podle CBS uvedlo, že má důkazy, že 19. března vypálili náboj se sarinem vzbouřenci. Mělo jít o raketu Bašár 3, která nebyla továrně vyrobena a byla naplněna sarinem, řekl ruský vyslanec v OSN Vitalij Čurkin.

Moskva v noci vyslala do východního Středomoří další loď, která má nedaleko syrských břehů „shromažďovat informace“. Plavidlo Priazovje opustilo domovský přístav v černomořském Sevastopolu a míří do Středozemního moře „ke shromažďování informací v oblasti narůstajícího konfliktu“.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám