Hlavní obsah

Američané stahují ze Sýrie 400 mariňáků

– Washington/Moskva
Novinky, rei

Američané stahují ze Sýrie čtyři stovky příslušníků námořní pěchoty, kteří se podíleli na dobytí města Rakka, jež bylo v područí Islámského státu (IS). Ve čtvrtek to oznámil mluvčí mezinárodní koalice Ryan Dillon. Na odchod části kontingentu už myslí také Rusko. Mezinárodní koalice pod vedením USA mezitím oznámila, že při náletech v Sýrii a Iráku bylo zabito nejméně 800 civilistů.

Foto: Rodi Said, Reuters

Americká vojenská kolona na hlavní silnici do Rakky

Článek

„Více než 400 vojáků námořní pěchoty se připravuje na návrat domů,“ potvrdil Dillon na Twitteru.

Američané u Rakky podporovali arabsko-kurdskou koalici, a to zejména ze vzduchu. Dobývání trvalo několik měsíců. Hlavní základna IS padla v polovině října.

Spojené státy tento týden oznámily, že po dobytí Rakky přehodnotí míru vojenské pomoci kurdským jednotkám YPG v Sýrii. Turecká vláda si to vyhodnotila jako konec dodávek zbraní Kurdům, proti kterým bojuje. Ankara minulý pátek oznámila, že Američané přestanou Kurdy vyzbrojovat, ale Washington to nepotvrdil.

Dillon oznámil, že koalice vedená USA bude nadále v Sýrii i Iráku podporovat své spojence v boji proti zbytkům IS.

Odchod připravují i Rusové, Číňané naopak

Na stažení části svého kontingentu se připravuje také Rusko. O citelném snížení počtu ruských vojáků v Sýrii hovořil nedávno náčelník generálního štábu ruské armády Verlij Gerasimov. Naznačil, že první vojáci by mohli Sýrii opustit ještě letos.

Šéf Bezpečnostní rady Nikolaj Patrušev to ve čtvrtek nepotvrdil. „Podle toho, jak budeme připraveni,“ odpověděl podle ČTK na otázku týkající se načasování.

Naopak přísun sil do Sýrie plánuje Čína. Jak uvedly arabský list Ašark al-Avsat či izraelský server Debkafile, chystají Číňané vyslání 5000 příslušníků svých speciálních sil proti ujgurským povstalcům operujícím v řadách spojence Al-Káidy v provincii Idlib. [celá zpráva]

Stovky zabitých civilistů

Mezi oběťmi náletů Američanů i Rusů jsou stovky obětí. Koalice vedená USA ve čtvrtek nově přiznala, že při jejích vzdušných útocích v Sýrii a Iráku od srpna 2014 zahynulo nejméně 800 civilistů.

Jiné zdroje většinou hovoří o mnohem vyšším počtu mrtvých. Podle organizace Airwars při koaličních náletech v tomto období přišlo o život 5961 civilistů, uvedla ČTK. Od začátku svého zapojení do boje proti IS koalice podnikla 28 tisíc náletů a byla informována o 1790 případech, kdy bylo podezření na smrt civilisty — v současné chvíli se 695 z těchto případů stále vyšetřuje.

Reklama

Související články

Po pádu Rakky mají převaděči žně

Jak se hroutí samozvaný Islámský stát, přibývá radikálů, kteří utíkají ze Sýrie. Redaktorovi BBC Quentinu Sommervillemu to potvrdili převaděči na...

Islámský stát přišel o 95 procent území

Teroristická skupina Islámský stát ztratila porážkami v Iráku a Sýrii 95 procent území, jež v těchto zemích od roku 2014 obsadila. Ve čtvrtek to oznámil...

Výběr článků

Načítám