Hlavní obsah

Američané potvrdili zabití hlavy islamistů v Libyi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington
Aktualizováno

Spojené státy v pondělí potvrdily úmrtí velitele skupiny přidružené k Islámskému státu v Libyi, známého jako abú Nabíl Anbarí. Radikál byl terčem amerického leteckého úderu 13. listopadu, který provedly stíhací letouny F-15 u Darná, uvedla agentura Reuters.

Foto: US Air Force, Reuters

Dvojice amerických letounů F-15E Strike Eagle. Ilustrační foto

Článek

Bývalý irácký policista, pravým jménem Visám Zubajdí, velel podle amerických zpravodajských zdrojů skupině, která je nejsilnější odnoží Islámského státu mimo Sýrii a Irák.

Do Libye ho v roce 2014 vyslal vůdce Islámského státu abú Bakr Bagdádí s úkolem vybudovat skupinu přidruženou k tomuto radikálnímu sunnitskému teroristickému hnutí.

Po smrti je i somálský vůdce islamistů

Mluvčí Pentagonu Jeff Davis v pondělí rovněž potvrdil, že byl při jiném leteckém úderu 2. prosince v Somálsku zabit vysoce postavený vůdce islamistických milic Šabáb, které jsou napojené na teroristickou síť Al-Káida.

Americké ministerstvo obrany muže identifikovalo jako Abdirahmana Sandhereho a uvedlo, že tak byl organizaci uštědřen významný úder.

Cílem extremistických milic Šabáb je vytvořit islámský stát v takzvaném Africkém rohu a zavést v něm islámské právo šaría. V roce 2011 se vojákům mise Africké unie podařilo Šabáb vytlačit z Mogadiša a později i z většiny jižního a středního Somálska, které milice předtím ovládaly.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám