Hlavní obsah

Al-Kajda vyzvala k masovým vraždám na Západě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

DUBAJ

Teroristická organizace Al-Kajda zveřejnila novou videonahrávku, na níž vyzývá muslimy ke "kolektivnímu vyvražďování" v zemích Západu. Poselství umístila na islamistickou internetovou stránku. Teroristické akce se podle hlasu na nahrávce mají pro obyvatele Západu stát jevem srovnatelným s přírodními katastrofami.

Článek

"Je nutné přenést islámský terorismus do zemí Západu, aby se z něj stal fenomén srovnatelný s přírodními katastrofami," doprovází vzrušený anonymní komentátor kompilaci záběrů hořících "dvojčat" Světového obchodního střediska a krátkých sekvencí natočených ve výcvikových táborech bojovníků džihádu.

"Budou se provádět také akce kolektivního vyvražďování, kde lidé pocítí, že jejich blahobyt jim přináší i smrt. Tak bude nastolena rovnováha zastrašování mezi námi a jimi," dodává hlas z nahrávky.

Nový tiskový odbor Al-Kajdy: At-Tanzím

Nahrávka má titul Dobytí New Yorku a Washingtonu: důvody a motivy a nese podpis At-Tanzím. Tato organizace se zdá být novým tiskovým orgánem sítě Al-Kajda, jejíž jméno v arabštině zní Tanzím al-Ká'ida.

Zaznívají v něm také výňatky z dřívějších audiozáznamů s projevy vůdce Al-Kajdy Usámy bin Ládina a jeho egyptského pobočníka Ajmána Zavahrího, i úryvek z poselství údajného vůdce odnože Al-Kajdy v Afghánistánu Mustafy Jazída.

Atentátníci udělili lekci, pochvaluje si bin Ládin

Bin Ládin vychvaluje 19 pachatelů atentátů z 11. září, z nichž "15 mladíků pocházelo ze země dvou svatých mešit" (Saúdské Arábie), a zdůrazňuje: "Svou akcí udělili velkou lekci a ukázali, že jejich víra jim ukládá řadu imperativů a doporučuje, aby se obětovali" pro islám.

"Amerika je v čele kriminálníků, kteří spáchali zločin vytvořením Izraele. Ten přetrvává už 50 let a národy islámu nemohou akceptovat pokračování tohoto zločinu," říká v jednom ze starších úryvků Zavahrí.

Al-Kajda zveřejnila k nedávnému výročí atentátů na USA už dvě videonahrávky. Na první z nich z 8. září hovořil k muslimům Usáma bin Ládin o zranitelnosti USA a obrátil se na "americký lid" s hrozbou, že bude zintenzivňovat boj s cílem ukončit válku v Iráku. Druhá nahrávka, publikovaná 11. září, byla věnována jednomu z atentátníků a bin Ládin na ní byl pouze na fotografii.

Reklama

Související články

Bin Ládinův projev psal zřejmě Američan

Mnozí bývalí i nynější experti zpravodajských služeb mají za to, že projev Usámy bin Ládina zveřejněný v pátek, nebo přinejmenším jeho část, mohl napsat Adam...

Výběr článků

Načítám