Hlavní obsah

Abbás hrozí tlakem na USA, aby uznaly Palestinu v hranicích 1967

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Syrta (Libye)

Předseda palestinské samosprávy Mahmúd Abbás řekl, že v případě neúspěchu jednání s Izraelem může usilovat o to, aby USA uznaly palestinský stát v hranicích z roku 1967. Uvažuje také o možnosti usilovat o schválení rezoluce Rady bezpečnosti, jež by vyzvala členské země OSN k tomuto uznání.

Článek

Agentuře Reuters to řekl jeho poradce Saíb Irikát, podle něhož to Abbás prohlásil na páteční schůzce Ligy arabských států v Libyi.

Smyslem takového postupu podle Reuters je vyvinout nový tlak na Izrael, aby prodloužil moratorium na výstavbu židovských osad na okupovaných palestinských území. Palestinci označují prodloužení moratoria za podmínku pokračování přímých mírových jednání, která byla po dlouhé přestávce na nátlak USA obnovena minulý měsíc, ale přerušena poté, co moratorium vypršelo.

Palestinský stát v hranicích z roku 1967 by zahrnoval západní břeh Jordánu (Předjordánsko), východní Jeruzalém a pásmo Gazy. Tato území Izrael v roce 1967 okupoval. Východní Jeruzalém pak anektoval a celý Jeruzalém prohlásil za své věčné a nedělitelné hlavní město.

Ministři zahraničí členských zemí LAS v Syrtě podpořili palestinské rozhodnutí odstoupit od mírových rozhovorů s Izraelem, dokud židovský stát nebude souhlasit se zastavením veškeré výstavby na západním břehu Jordánu. LAS ale hodlá dát Washingtonu měsíc na snahy dosáhnout obnovy přímých jednání.

K dosavadním palestinským návrhům vyhlásit samostatný stát bez dohody s Izraelem se USA a další mocnosti stavěly chladně. I když totiž budovaní židovských osad na palestinských územích považují za nelegitimní, chtějí, aby řešení bylo dosaženo cestou jednání.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám