Hlavní obsah

Abbás apeluje na EU, aby uznala Palestinu. USA přesunou ambasádu do konce roku 2019

Tel Aviv
Aktualizováno

Šéf palestinské samosprávy Mahmúd Abbás v pondělí vyzval země Evropské unie, aby co nejrychleji uznaly samostatný palestinský stát. Takový krok by podle Abbáse „otevřel dveře míru” a pomohl Palestincům udržet si naději, že se míru skutečně dočkají. Americký viceprezident Mike Pence však ve stejný den oznámil, že Spojené státy přesunou svou ambasádu do Jeruzaléma do konce příštího roku.

Foto: Vincent Kessler , Reuters

Předseda palestinské samosprávy Mahmúd Abbás

Článek

„Evropskou unii vnímáme jako skutečného partnera a přítele,” prohlásil Abbás s tím, že mezi uznáním Palestiny a obnovou mírových rozhovorů není žádný rozpor.

Šéfka Evropské diplomacie Federica Mogheriniová ujistila Abbáse o pokračující podpoře ze strany Unie, a to včetně podpory finanční.

To viceprezident Spojených států Mile Pence se vyjádřil v jiném smyslu. Vyslovil podporu Izraeli a přislíbil, že bude velvyslanectví jeho země do konce příštího roku přesunuto do Jeruzaléma.

„Spojenectví mezi našimi dvěma zeměmi nikdy nebylo silnější a přátelství mezi našimi lidmi nikdy nebylo hlubší. Jsem tu, abych předal jednoduché poselství ze srdcí našich občanů. Amerika stojí za Izraelem. Vaše věc je i na naše věc, vaše hodnoty jsou i naše hodnoty a váš boj je i náš boj,“ řekl Pence na půdě izraelského parlamentu.

Reklama

Výběr článků

Načítám