Hlavní obsah

Bomba v Iráku zabila 15 svatebčanů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BAGDÁD

Patnáct svatebčanů včetně čtyř dětí zahynulo v úterý večer v iráckém Uru, když kolonu se svatebními hosty jedoucími do Bagdádu zasáhla nálož. Vybuchla pod autobusem. Dalších devatenáct svatebních hostů bylo zraněno. Dalších více čtyřicet lidí cestujících mikrobusy do Bagdádu unesla v úterý neznámá ozbrojená skupina.

Článek

 O únosu informovala tisková agentura Reuters s odkazem na policii z města Tikrít.

Únosci podle mluvčího Společného koordinačního centra irácké policie a amerických sil v sunnitské provincii Saláhaddín autobusy přepadli poblíž Tarmíje ležící asi 30 kilometrů severně od Bagdádu.

Hromadné únosy jsou jedním z projevů sektářského násilí mezi šíity a sunnity. Většinou končí tragicky, rukojmí jsou mučení a zabiti.

Nebyl to jediný útok. Exploze bomby na východě Bagdádu zabila tři lidi a zranila deset dalších. Další výbuch ve čtvrti Dúra zabil policistu a zranil tři jeho hlídkující kolegy.

Premiér ukončil americkou blokádu šíitské čtvrti v Bagdádu

Napětí mezi bagdádskými šíity žijícími ve čtvrti Sadr a americkou armádou pokleslo, protože američtí vojáci ukončili uzávěru čtvrti, kde pátrali po uneseném vojákovi. [celá zpráva] Proti jejich raziím protestoval i irácký premiér Núrí Málikí, který v úterý nařídil ukončení blokády: "Premiér ze své pozice nejvyššího velitele ozbrojených sil se rozhodl ukončit blokádu přístupových cest do čtvrti Sadr," stálo v prohlášení vydaném kanceláří premiéra.

Radikální šíitský klerik Muktada Sadr kvůli blokádě volal po vyhlášení generální stávky.

V říjnu padli 103 američtí vojáci

Počet obětí říjnových bojů na americké straně dále narostl na sto tři mrtvé vojáky. Říjen se tak stal nejen nejtragičtějším letošním měsícem pro americké vojáky, ale také čtvrtým nejhorším od zahájení útoku na Irák v březnu 2003. [celá zpráva] V Iráku už padlo 2816 vojáků. Pokud se situace nezlepší, do konce roku počet mrtvých amerických vojáků překročí hranici tří tisíc.

Irácké ministerstvo obrany v úterý oznámilo, že irácká armáda dopadla v sobotu osobního kameramana zabitého šéfa irácké odnože al-Kajda Musy Zarkávího. [celá zpráva] Zajištěna byla také videa.

Reklama

Související články

Druhého teroristu světa Zarkávího zabil nálet

Irácký premiér Núrí Málikí oznámil ve čtvrtek na tiskové konferenci, že nejhledanější terorista v Iráku Abú Musá Zarkáví (39) je mrtev. Totožnost Zarkávího...

Výběr článků

Načítám