Hlavní obsah

USA ve vnitropalestinském konfliktu podpoří umírněný Fatah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON/GAZA

Střety mezi Palestinci pokračují. Maskovaný útočník ve středu zabil na Západním břehu Jordánu jednoho s vysoce postavených představitelů vládního Hamásu. Vzájemné boje si od neděle, kdy propukly, vyžádaly již deset obětí a sto zraněných. Americká ministryně, která je od středy na návštěvě Egypta, podporuje ve střetu umírněného palestinského prezidneta Mahmúda Abbáse (Fatah).

Článek

V úterý hrozila ozbrojená složka Fatahu Brigády mučedníků od al-Aksá likvidací špiček Hamásu. [celá zpráva]

Problémem je, že státní zaměstnanci včetně policistů nedostali od nástupu vlády Hamásu v březnu platy. Střety vyvrcholily o víkendu, kdy policisté opět protestovali před parlamentem v Gaze a střetli se s milicemi Hamásu. [celá zpráva] Většina zemí odmítla podporovat palestinskou vládu vedenou Hamásem, neboť ten je v USA a v Izraeli považován za teroristickou organizaci. Palestinské vládě nechce poskytnout peníze ani EU, protože neuznal Izrael.

S předsedou Palestinské samosprávy Mahmúdem Abbásem bude o krizi v rámci své cestě po Blízkém východě jednat i americká ministryně zahraničí Condoleezza Riceová. Ta v úterý uvedla, že Palestinci "potřebují vládu která může angažovat mezinárodní společenství a který může získat širokou shodu, že řešením jsou dva státy". Riceová ve své prohlášení dala jasně najevo že podporuje umírněnější Fatah, který uznal Izrael, oproti radikálnímu Hamásu, který vyhrál ve volbách.  Chce požádat vysoké egyptské a saúdské politiky, aby podpořili Abbáse.

Izrael v noci na středu podnikl dva nálety na pásmo Gazy. Zranil pět členů Islámského džihádu, kteří jeli v autě odpalovat rakety na Izrael. Zničil též dům, který patřil členovi ozbrojené složky Hamásu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám