Hlavní obsah

Írán obhajuje sebevražedné atentáty, Izrael jej označil za hrozbu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

NEW YORK

Íránský prezident Mahmúd Ahmadínežád obhajoval v rozhovoru pro televizi sebevražedné atentátníky s tím, že jejich útoky nejde označit za špatnou věc.

Článek

Reportér televize NBC se hlavy íránského státy zeptal, jak by se cítil, kdyby se jeho syn stal sebevražedným atentátníkem. Prezident, který je známý tím, že vrací otázky tázajícímu, mu na to pravil: "Líbilo by se vám, kdyby to udělal váš syn? Chtěl byste, aby bránil Ameriku? Já myslím, že ano. Stejné je to s našimi lidmi. Když nemáte zbraně, co byste dělal? Není to špatná věc."

Ahmadínežád také zmínil, že jeho země je obklíčena americkými vojáky, kteří působí v Iráku a v Afghánistánu: "Stovky tisíc vojáků nás obkličují pod záminkou ochrany demokracie."

Ahmadínežád v dalšímstředečním rozhovoru pro CNN vyslovil podivení, proč jsou Američané tak citliví a berou takové ohledy na Izrael". Když Izrael bombardoval Libanon,  podle Ahmadínežádových slov to "nevypadalo, že by to vyvolávalo obavy amerických politiků, když ale se někdo ptá nebo kritizuje sionistický režim, tak je reakce velká". . 

"Vzhledem k masakrům spáchaným Izraelem, oni ony nemohou být předmětem kritiky?" O holocaustu nechtěl opakovaně mluvit s tím, že o něm toho už řekl dost a nechce se opakovat . Ale zopakoval, že holocaust byl užit jako "záminka pro okupaci palestinské země",  i když Palestinci nemají nic společného s genocidou (Židů) v Evropě. "Jestliže k ní došlo, kde k ní došlo. A to kde je klíčová otázka. Nebylo to v Palestině."

Podle Izraele je Irán největší hrozbou

Izrael a Washington Ahmadínežáda obvinily, že svou podporou teroristických organizací, jako je libanonský Hizballáh [profil] a palestinský Hamás [profil] zkouší destabilizovat Blízký východ.

Ahmadínežád opakovaně volal po vymazání Izraele z mapy. Írán současně odmítá uposlechnout rozhodnutí Rady bezpečnosti OSN a ukončit obohacování uranu. Ve svém úterním projevu na newyorském Valném shromáždění OSN pak řekl, že Izrael byl vytvořen vyhnáním miliónů lidí z území, které bylo po právu jejich, což označil za "velkou tragedii mající stěží precedens v historii".

Izraelská ministryně zahraničí Cipi Livniová v OSN ve středu uvedla, že právě Írán je největší hrozbou pro mír ve světě. "Íránští vůdci svými prohlášeními i činy dokazují, že se snaží vymazat Izrael z mapy, získat zbraně k dosažení tohoto cíle, uvrhnout region v nebezpečí a ohrozit svět," řekla Livniová s poukazem na kontroverzní íránský jaderný program, který teherán odmítá ukončit.

"V rodině národů není místa pro takový (íránský) režim," řekla šéfka izraelské diplomacie. Reálnost hrozby podle Livniové ukázala íránská podpora islamistickému radikálnímu hnutí Hizballáh v jižním Libanonu.

Livniová je po jednání s Palestinci

Livniová se ale domnívá, že izraelsko-palestinský konflikt má řešení.  "Nemáme iluze o tom, že nás čekají těžkosti. Musíme je ale řešit, nikoliv ignorovat," řekla Livniová a zdůraznila, že klíčem jsou dvoustranná jednání. Den před vystoupením se setkala s palestinským prezidentem Mahmúdem Abbásem a oba označili svou schůzku za pozitivní.

Reklama

Výběr článků

Načítám