Hlavní obsah

Sebevražedný atentátník zabil na jihu Afghánistánu 17 lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KÁBUL

Nejméně sedmnáct lidí zahynulo a 47 bylo zraněno při pondělním sebevražedném atentátu na zaplněném tržišti v Laškargáhu, jež je centrem jihoafghánské provincie Hílmand. Mezi zraněnými je 15 dětí. Šest zraněných je v kritickém stavu. K útoku se prostřednictvím svého údajného mluvčího přihlásilo svržené hnutí Tálibán.

Článek

Mluvčí guvernéra uvedl, že atentátník přišel s výbušninami na tržnici a nálož odpálil. vyhodil se do vzduchu. Jednalo se o jeden z nejhorších letošních útoků. Na místě útoku zůstaly kusy těl, krví nasáklé turbany, střepy a rozbité zařízení tržnice. 

Člen bezpečnostní stráže tržnice uvedl, že mezi oběťmi je majitel tržnice, bývalý šéf policie v Laškargáhu, jeho syn a synovec.

Júsuf Ahmadí, který se označuje za mluvčího Tálibánu, agentuře AP telefonicky sdělil, že nešlo o sebevražedný útok, ale bomba byla odpálena na dálku. Jejím cílem byl podle něho bývalý policejní šéf Laškargáhu, protože vykonával svou funkci za prokomunistické vlády během sovětské okupace v 80. letech. Ahmadí také vyslovil politování nad civilními oběťmi: "Chtěli jsme zabít jen bývalého policejního šéfa."

Ahmadí občas volá novinářům a přiznává odpovědnost bojovníků Tálibánu za útoky. Jeho přesné vazby na vedení Tálibánu však nejsou jasné.

Jih Afghánistánu prochází nejkrvavější etapou od roku 2001, kdy USA porazily Tálibán. Jen letos tam zahynulo na 2000 lidí, především povstalců, ale také civilistů, humanitárních pracovníků, afghánských vojáků a více než 90 zahraničních vojáků. Při řadě atentátů jsou oběťmi právě civilisté. Při sebevražedném atentátu, který byl tento měsíc namířen proti kanadským vojákům v provincii Kandahár, bylo zabito 21 civilistů a zraněno dalších 13. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám