Hlavní obsah

Izrael naléhá na urychlené sestavení sil OSN

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PAŘÍŽ/DAMAŠEK

Izraelská ministryně zahraničí Cipi Livniová ve středu v Paříži naléhala na rychlé sestavení sil OSN a jejich vyslání do Libanonu. Varovala před "výbušnou" situací v oblasti. Sýrie pohrozila, že zavře svou hranici s Libanonem, jestliže na ni budou rozmístěny jednotky OSN. Prohlásil to finský ministr zahraničí Erkki Tuomioja po setkání se syrským protějškem Valídem Mualimem.

Článek

"Čas pracuje proti těm, kteří by chtěli vidět rezoluci uplatněnou," uvedla Livniová. "Proto je zapotřebí mezinárodní akce. Čím více si bude moci Hizballáh vyložit mezinárodní reakci jako váhání, tím budou věci složitější," dodala. Livnivová připomněla, že Izrael má v případě útoku právo na sebeobranu a může také bránit dodávkám zbraní pro Hizballáh. [celá zpráva]

Syrský prezident Bašír Asád se už postavil proti rozmístění sil UNIFIL u syrsko libanonských hranic. Podle něj by to mohlo vyvolat napětí mezi oběma zeměmi. "To je porušení libanonské svrchovanosti. Za prvé to vytvoří nepřátelskou atmosféru mezi Libanonem a Sýrií, za druhé je to nepřátelský akt vůči Sýrii," uvedl v dubajské televizi. Izrael obviňuje Sýrii, že vyzbrojuje Hizballáh a že přes své území také umožňuje dopravu zbraní pro toto šíitské hnutí z Íránu.

Sílám UNIFIL chybí jasný mandát

Síly OSN se zatím nedaří sestavit. Itálie sice nabídla, že by jim velela a vyslala do nich až 3000 lidí, ale zatím do Libanonu odjelo jen dvě stě francouzských vojáků. [celá zpráva]

Francie odmítla silám UNIFIL velet, protože mají slabý a nejasný mandát. Z tohoto důvodu zatím nevyslala více vojáků. Upřesnění mandátu žádají Belgie, Španělsko a Finsko. V pátek v Bruselu budou jednat ministři zahraničí Evropské unie a generální tajemník OSN Kofi Annan. Zřejmě však z něho ještě nevyplynou počty vojáků, které vyšlou do Libanonu země EU. Česká vláda zatím o definitivním postoji k případné účasti v mezinárodních jednotkách nerozhodla. [celá zpráva]

Izrael odmítá obvinění z válečných zločinů.

Ve Francii Cipi Livniová odmítla, že by se židovský stát při operaci v Libanonu dopustil vlečných zločinů, jak jej ve středu obvinila Amnesty International.  "Je pravda, že most slouží i obyvatelům regionu, ale pokud se po tomto mostě dopravují zbraně dodávané Hizballáhu, s nimiž tato skupina útočí na Izrael, nemáme jinou možnost, než most zničit," prohlásila Livniová.

Amnesty International požaduje, aby Spojené národy neodkladně zahájily nezávislé, kompletní a nestranné vyšetřování toho, jak obě strany, tedy jak Izrael, tak i Hizballáh, závažně porušovaly mezinárodní zákony.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám