Hlavní obsah

Při atentátu v Bagdádu zahynulo 27 osob

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BAGDÁD

Bagdád zažil ve čtvrtek další velký útok. V šíitské čtvrti irácké metropole zahynulo 27 lidí a dalších 101 jich bylo podle posledních zpráva zraněno. Útok byl kombinovaný, nejprve explodovalo auto naložené výbušninami. Pár minut poté se místo stalo cílem dopadu několika střel.

Článek

Poblíž restaurace, kam chodili policisté, nejprve explodovalo kolem desáté hodiny (8:00 SELČ) vozidlo plné výbušnin, vzápětí do areálu blízké benzínové pumpy dopadly nejméně tři střely. Agentura AFP s poukazem na zdroj z nedaleké nemocnice píše, že mezi mrtvými je mnoho žen a dětí. Řada je jich v kritickém stavu.

Podle irácké policie šlo o koordinované útoky. Bilance obětí zřejmě ještě není konečná. Útoky se staly kolem desáté hodiny místního času (08:00 SELČ), Nad místem stoupal sloup temného dýmu z hořících aut a paliva. Ještě o hodinu později na místě pracovali záchranáři a vozy první pomoci odvážely k ošetření další osoby.

Do Karrady, která je obývána převážně šíity, se soustředil obchodní život irácké metropole. Sídlí tam několik ministerstev, burza a další významné instituce.

K útoku došlo dva dny poté, co americký prezident Bush při návštěvě iráckého premiéra Núrího Málikího uváděl, že v Bagdádu budou rozmístěni další američtí vojáci s cílem zvýšit bezpečnost na předměstích, kde operují vzbouřenci. [celá zpráva]

Násilí v Iráku si každý den vyžádá v průměru stovku obětí. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

USA chtějí posílit jednotky v Bagdádu

Spojené státy jsou připraveny rozmístit v Bagdádu další vojáky, aby v boji proti povstalcům pomohly irácké vládě zvládnout zhoršující se bezpečnostní situaci...

Výběr článků

Načítám