Hlavní obsah

Při bojích v Libanonu byl zničen izraelský tank

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BEJRÚT/JERUZALÉM

Na jihu Libanonu pokračují už druhý den srážky mezi izraelskými vojáky a milicionáři Hizbbaláhu, Zničen při nich byl jeden izraelský tank. V libanonském hlavním městě se ve čtvrtek ráno vylodilo 40 příslušníků americké námořní pěchoty. Organizují evakuaci amerických občanů z oblastí ohrožených boji. Izraelské letectvo zaútočilo v noci těžkými bombami na bunkry vedení Hizballáhu na předměstí Bejrútu.

Článek

Na jihu Libanonu pokračují tvrdé boje mezi milicemi Hizballáhu a izraelskými speciálními silami. Pří střetu se dvěma odřady izraelských spaciálních sil bojovníci šíitského Hizballáhu protitankovými střelami zničili jeden izraelský tank a jeden obrněný buldozer. Tři izraelští vojáci byli při akci zraněni, jeden z nich vážně, což potvrdil i mluvčí Izraelských obranných sil. Při střetech mezi izraelskými vojáky a milicemi Hizballáhu byli také zabiti dva bojovníci islamistického hnutí.

Ranní nálety na Libanon

Podle libanonské strany obnovilo izraelské letectvo nad ránem také nálety na cíle v Libanonu. Cílem údajně byla předměstí Bejrútu, zatím ale nebyly hlášeny žádné oběti na životech.

Devět dnů bojů si vyžádalo už přes tři sta obětí, nejtragičtější byla středa, kdy zemřeli 63 lidé. Izraelská letadla ten den podnikla na 80 náletů. ezi oběťmi je kromě tři set Libanonců také 29 Izraelců, z toho 15, které zabily rakety Hizballáhu, naposled dvě děti. Tisíc lidí bylo zraněno a přes půl miliónu lidí muselo opustit své domovy ve strachu z náletů a dělostřeleckého ostřelování a v Libanonu hrozí humanitární katastrofa.

Oběti vzbuzují obavy

Washington kvůli tomu dal najevo, že jeho podpora izraelským akcím bude jen dočasná, i když zatím vyslovoval souhlas útoky na Hizballáh. Libanonská vláda už požádala mezinárodní společenství, aby zastavilo izraelské útoky, které označila za "masakry". Libanonský premiér Fuád Siniora označil Izrael za "barbarský válečný stroj", který je odpovědný za tři sta mrtvých Zdůraznil, že v moci libanonské vlády není moci odzbrojit Hizballáh, který se stal v Libanonu státem ve státu a který je řízen ze zahraničí. "Není pro nikoho tajemstvím, že Hizballáh patří k politickým organizacím Damašku a Teheránu," řekl libanonský premiér Fuád Siniora.

USA navíc v pátek musely zahájit evakuaci svých občanů a američtí vojáci proto poprvé od roku 1983, kdy Hizballáh vyhodil do povětří jejich kasárna, vrátili do Libanonu.

Hizballáh: bombardovali staveniště mešity

Izraelské letectvo zaútočilo ve čtvrtek za rozbřesku na údajné bunkry vedení Hizballáhu na jižním předměstí Bejrútu. Svrhla na ně 23 tun bomb. Armáda však neupřesnila, proti kterému předákovi tohoto islamistického hnutí byla akce namířena, ani nesdělila své výsledky bombardování. Již dříve však varovala, že hodlá útočit na nejvyšší vedení Hizballáhu včetně šéfa hnutí Hasana Nasralláha.

Hizballáh vzápětí oznámil, že žádný vedoucí činitel nebo člen tohoto šíitského militantního hnutí při útoku nezahynul, a tvrdil, že napadená stavba nebyl bunkr, ale základy budované mešity.

"Hizballáh popírá, že by nějaký z jeho představitelů nebo členů byl zabit při izraelském bombardování budovy na jižním předměstí Bejrútu, o němž nepřátelská armáda tvrdí, že je to bunkr našeho vedení," uvádí se v komuniké hnutí. "Ve skutečnosti nepřátelská letadla bombardovala 25 tunami výbušnin staveniště mešity," dodává text.

Toto tvrzení zpochybnil izraelský velvyslanec při OSN Dan Gillerman. "Mohu vás ujistit, že velmi přesně víme, co jsme zasáhli. Nebylo to žádné náboženské místo. Bylo to ve skutečnosti velitelství Hizballáhu, které se za stavbu mešity pouze maskovalo."

Reklama

Související témata:

Související články

Izraelci na čas vstoupili do Libanonu

Izraelské pozemní jednotky v noci na pondělí nakrátko vstoupily na území Libanonu a postoupily do hloubky jednoho kilometru. V pondělí odpoledne to potvrdil...

Výběr článků

Načítám