Hlavní obsah

Šéf OSN oznámil dosažení dohody o syrském ústavním výboru

Generální tajemník OSN António Guterres ve středu oznámil, že bylo dosaženo dlouho očekávané dohody ohledně složení ústavního výboru, který může urychlit mírové řešení syrského konfliktu. Informovala o tom agentura AP. Výbor má připravit novou syrskou ústavu a OSN jej považuje za klíč k politickému řešení více než osm let trvající syrské občanské války.

Foto: Eduardo Munoz, Reuters

Generální tajemník OSN António Guterres

Článek

Guterres na tiskové konferenci vyjádřil naději, že vytvoření ústavního výboru "bude velmi důležitým krokem při vytváření podmínek pro politické řešení tohoto tragického konfliktu". Zvláštní zmocněnec OSN pro Sýrii Geir Pedersen podle něj ještě ze všemi stranami dolaďuje poslední detaily.

Výbor by měl mít 150 členů, z nichž 50 navrhla vláda, 50 opozice a 50 OSN. Syrská vláda v minulosti vyjadřovala výhrady proti 50 jménům na seznamu, mezi nimiž byli odborníci, ženy a zástupci kmenů, stejně jako nezávislé osobnosti.

Pedersen již na konci srpna Radě bezpečnosti OSN řekl, že doufá v dohodu ještě před zasedáním Valného shromáždění OSN, které se uskuteční příští týden.

Syrský konflikt, který zažehlo potlačování prodemokratických demonstrací v roce 2011, se v průběhu let se zapojením různých regionálních a zahraničních sil zkomplikoval. Podle exilové Syrské organizace pro lidská práva (SOHR) si vyžádal více než půl milionu obětí na životech.

Reklama

Výběr článků

Načítám