Hlavní obsah

Tankery v Ománském zálivu terčem útoku, jeden hoří

Aktualizováno

Dva tankery byly ve čtvrtek poškozeny v Ománském zálivu nedaleko Hormuzského průlivu, uvedla americká 5. flotila, která v oblasti operuje. Zřejmě byly terčem útoků. Jeden začal po explozi hořet. Jejich posádky byly evakuovány. Cena ropy v reakci na tuto zprávu okamžitě vyskočila, uvedla agentura Bloomberg.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Hořící tanker v Ománském zálivuVideo: AP

 
Článek

Posádky tankerů byly evakuovány. Írán oznámil, že po nehodách zachránil 44 lidí, všichni byli námořníci z obou lodí.

Tanker Kukuka Courageous mířil ze Saúdské Arábie do Singapuru s nákladem metanolu. Manažer tankeru uvedl, že loď „byla poškozena zřejmě následkem útoku“.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Požár tankeru v Ománském zálivu

„Trup byl proražen na pravé straně nad čarou ponoru,“ dodala v prohlášení firma Bernhard Schulte GmbH & Co KG, podle níž „bylo oznámeno, že celá posádka je v pořádku, nahlášeno bylo jen jedno drobné zranění.“

Foto: Patrick Vereecke, ČTK/AP

Tanker MT Front Altair na archivním snímku z Antwerp

Americká 5. flotila uvedla, že incident vyšetřuje. „Pracujeme na získání detailů,” řekl agentuře AP mluvčí 5. flotily Joshua Frey. „Americké námořní síly v oblasti přijaly dvě nouzová volání v 6:12 (4:12 SELČ) a v 7:00,” dodal.

Evakuace

Nouzový signál vyslal u přístavu Fudžajra ve Spojených arabských emirátech i další tanker Front Altair, který byl naložen 75 000 tunami nafty v Abú Zabí. Registrován je na Marshallových ostrovech a vlastní ho norská firma Frontline Ltd.

Jeden představitel přístavu uvedl podle izraelského listu Ha´arec, že tanker hoří. Norský námořní úřad uvedl, že loď byla „napadena” a zmínil tři exploze. Podle mluvčí tchajwanské firmy CPC, která si jej najala, panuje „podezření, že byl zasažen torpédem”.

Hořící tanker Front Altair

Podle britského úřadu pro námořní obchod, který spadá pod Královské námořnictvo, byly slyšet exploze. K možným útokům mělo podle něj dojít asi 45 km od íránského pobřeží.

Televize libanonského Hizballáhu uvedla, že dva tankery se staly terčem útoku.

Cena ropy Brent okamžitě stoupla o 4,5 procenta a v Dubaji se prodávala v 11:16 místního času (9:16 SELČ) za 61,60 dolaru za barel.

Květnové útoky

Terčem útoku byly čtyři tankery u Fudžajry už 12. května. Z jednoho unikl ropný derivát. Zřejmě byly zasaženy podvodními drony s náložemi.

Útok je spojován s Íránem, jeho revoluční gardy jsou podezřelé, že pro něj přinejmenším poskytly nálože a technologii.

Samotný útok pak mohly provést jemenští šíitští Húsiové, kteří ovládají část Jemenu. Vládní jednotky v boji proti nim podporují arabské síly vedené Saúdskou Arábií. Húsíové na ni útočí balistickými raketami i drony.

Reklama

Výběr článků

Načítám