Hlavní obsah

V syrském Idlibu se rozhořely prudké boje

Damašek/Idlib

Boje na severozápadě Sýrie v posledních době zesílily, jen v pondělí v nich zahynulo 43 bojovníků a pět civilistů. Desítky dalších lidí byly zraněny a při náletech byly zasaženy další dvě nemocnice. Generální tajemník OSN António Guterres vyzval všechny strany k deeskalaci napětí.

Foto: Omar Sanadiki, Reuters

Mustafa Karim před svým zničeným domem v Aleppu

Článek

Syrská armáda ohlásila v úterý další postup severozápadně od města Hamá, podle listu Al-Vatan obsadila dvě vesnice. Současně také útočí na zásobovací cesty vzbouřenců na jihu provincie Idlib a severu provincie Hamá. Už v pondělí oznámila podle agentury SANA, že rozšiřuje svou odvetnou operaci proti vzbouřencům, kteří podnikali útoky. Radikální skupina Haját Tahrír aš-Šám (HTS), která ovládá většinu Idlibu, v pondělí oznámila, že bude syrské armádě rozhodně bránit v postupu.

Foto: Mapy.cz

Rozdělení sil v Sýrii

Kancelář vysokého komisaře OSN pro lidská práva v úterý uvedla, že od 29. dubna bylo zabito 27 civilistů, mezi nimiž byly ženy a děti. Organizace SOHR, která dění v Sýrii monitoruje ze zahraničí, uvedla, že civilistů zemřelo 69 a zabito bylo i 41 vzbouřenců. Z oblasti střetů utekly před násilím desetitisíce civilistů. „Od února přišlo o střechu nad hlavou přes 138 500 žen, dětí i mužů ze severu Hamá a z jihu Idlibu,” řekl na počátku května agentuře AFP David Swanson z Úřadu OSN pro koordinaci humanitárních záležitostí (OCHA).

Foto: Omar Sanadiki, Reuters

Poničené Aleppo

Idlib, sever provincie Hamá a západ provincie Aleppo jsou poslední oblastí, kterou ještě drží protivládní skupiny. Žije v nich asi 2,7 milionu lidí, které chránilo příměří dojednané v září Ruskem, jež podpořil jak syrský prezident Bašár Asad, tak Turecko podporující opoziční skupiny. Ustavena byla i nárazníková zóna oddělující vládní síly od vzbouřenců. Ti museli stáhnout těžké zbraně.

V lednu ale ovládla oblast skupina Haját Tahrír aš-Šám, které má vazby na Al-Káidu. Boje postupně sílily a od února do května si vyžádaly na 200 mrtvých civilistů. Na konci dubna se násilí rozhořelo naplno. Od 28. dubna bylo bombardováno celkem 12 zdravotnických zařízení, tři z nich v neděli a dvě v pondělí. Od konce dubna bylo také zasaženo devět škol.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám