Hlavní obsah

Napětí se stupňuje. USA vyslaly k Íránu letadlovou loď a bombardéry

Washington

Spojené státy vyslaly k Íránu letadlovou loď USS Abraham Lincoln s doprovodem a bombardovací letadla. Mají posílit Centrální velitelství amerických ozbrojených sil, pod které spadá celý Blízký východ, aby odpověděly na varovné signály z Teheránu, oznámil v neděli večer Bílý dům. Írán hrozil v této oblasti americkým námořním i pozemním silám, řekl televizi CNN americký představitel.

Foto: Kevin Lamarque, Reuters

Poradce amerického prezidenta Donalda Trumpa pro národní bezpečnost John Bolton

Článek

„Jako odpověď na eskalující varování rozmísťují Spojené státy v regionu útočnou skupinu letadlové lodi USS Abraham Lincoln a k americkému Centrálnímu velitelství vysílají bombardovací úkolové uskupení, aby daly jasný vzkaz íránskému režimu, že jakýkoli útok na zájmy Spojených států nebo našich spojenců se setká s neutuchající silou,“ přečetl americký bezpečnostní poradce John Bolton prohlášení k reakci USA.

„Spojené státy nechtějí válku s íránským režimem, ale jsou plně připravené na jakýkoli útok ať už íránských regulérních sil, nebo Islámských revolučních gard,“ dodal Bolton.

Foto: Kaitlin McKeown, ČTK/AP

USS Abraham Lincoln

Hrozba případného útoku se objevila poté, co Írán označil příslušníky amerických ozbrojených sil za teroristy. Udělal to poté, co Spojené státy zařadily Íránské revoluční gardy, tedy součást íránských bezpečnostních sil, na seznam teroristických organizací.

Mluvčí ministerstva obrany Chris Sherwood vyslání letadlové lodi i bombardérů CNN potvrdil.

Reklama

Výběr článků

Načítám