Hlavní obsah

Izrael je rakovinný nádor, prohlásil íránský prezident

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Za „rakovinný nádor” vytvořený západními zeměmi označil v sobotu Izrael íránský prezident Hasan Rúhání. Ten se doposud podobně vyhrocené rétorice na adresu židovského státu vyhýbal. Nyní prohlásil, že Izrael západní země vytvořily proto, aby mohly v oblasti Blízkého Východu prosazovat své zájmy.

Foto: Danish Siddiqui, Reuters

Prezident Hasan Rúhání

Článek

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v reakci prohlásil, že „Rúháního urážky, které vyzývají ke zničení Izraele, znovu dokazují, proč se země světa musí spojit, pokud jde o vyhlášení sankcí proti íránskému teroristickému režimu, který je ohrožuje”.

Ruhání na každoroční konferenci o islámské jednotě pořádané v Teheránu uvedl, že „jedním z hrozivých důsledků druhé světové války bylo vytvoření rakovinného nádoru v regionu”. Izrael pak označil za „falešný režim” vytvořený západními zeměmi.

Stejně o Izraeli v minulosti hovořil i Rúháního předchůdce v čele země Mahmúd Ahmadínežád. [celá zpráva]

Foto: Tony Gentile, Reuters

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Íránský prezident ve svém projevu rovněž řekl, že Spojené státy si pěstují úzké vztahy s „muslimskými národy v regionu”, aby ochránily Izrael. Jak uvedla AP, šlo o zjevnou narážku na Saúdskou Arábii a její sunnitské spojence. Íránský prezident nicméně dodal, že Írán je připraven Saúdskou Arábii bránit před „terorismem a velmocemi”. „Považujeme vás za bratra,” uvedl Rúhání. „Považujeme obyvatele Mekky a Mediny za naše bratry,” dodal s odkazem na dvě nejposvátnější muslimská místa.

Šíitský Írán a sunnitská Saúdská Arábie, která je důležitým spojencem USA, jsou hlavními mocenskými rivaly na Blízkém východě, přičemž v Jemenu, Sýrii, Iráku a v Libanonu podporují různé skupiny. Před třemi lety přerušila Saúdská Arábie s Íránem diplomatické styky. Reagovala tak na napadení saúdskoarabského velvyslanectví v Teheránu kvůli popravě šíitského duchovního v Saúdské Arábii.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám