Hlavní obsah

Čeští vojáci v Afghánistánu padli do dobře připravené léčky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Z dosavadního vyšetřování nedělního útoku na české vojáky v Afghánistánu plyne, že se jednalo o dobře připravenou léčku. Potvrdily se tak dřívější informace o tom, že čeští účastníci mise Severoatlantické aliance v Bagrámu padli do pasti, z níž se neměli šanci dostat. Ve čtvrtek o tom informovala mluvčí generálního štábu Vlastimila Cyprisová.

Foto: Ministerstvo obrany ČR

Padlí vojáci: zleva Martin Marcin, Kamil Beneš a Patrik Štěpánek

Článek

Podle zástupce ředitele Společného operačního centra ministerstva obrany Štefana Muránského  armáda ve čtvrtek úvodní prvotní oficiální zprávu z koaličního velitelství: „Tato zpráva potvrdila naši domněnku, kterou máme od začátku, že se jednalo o dobře připravený přepad, sofistikovanou léčku.”

Sebevražedný atentátník zaútočil na místě, kde musela hlídka vystoupit z obrněného vozidla a jít do boční mezi zdmi lemujícími pole. To účinek mohutné exploze ještě zesílilo. Útok si vyžádal tři mrtvé z řad českých vojáků [celá zpráva] a tři zraněné.

Americkému vojákovi, který šel v čele hlídky se psem, zřejmě zachránilo život, že zaklekl. Pes na atentátníka štěkal, uvedla Česká televize. Americký voják zaklekl a zamířil na mladíka. Češi se s připravenými zbraněmi začali k mladíkovi přibližovat. „A v té době se ten atentátník odpálil," řekl Muránský televizi. Dva Afghánci hlídku uzavírali a byli dále od atentátníka, takže utrpěli zranění, ale nezahynuli.

Že se vojáci stali nejspíš oběťmi léčky, naznačil už v rozhovoru pro deník Právo brigádní generál Štefan Muránský. [celá zpráva]

Těla tří českých vojáků ve středu dopravil armádní speciál do vlasti. Zástupce náčelníka generálního štábu Jiří Verner při té příležitosti také uvedl, že při hlídce nepochybili.

Záznam: Přílet vojenského speciálu s ostatky tří českých vojáků a pietní aktVideo: Novinky, ČTK

Padli, aby ostatní mohli žít

Verner po návratu z Afghánistánu řekl, že svým hrdinským přístupem zachránili další životy. [celá zpráva] Útok podle něj mohl mít mnohem fatálnější následky.

Česká jednotka je schopna se vrátit ke standardnímu režimu od pátku, záležet ale bude na rozhodnutí vrchního velitele amerických a spojeneckých sil v Afghánistánu armádního generála Johna Nicholsona.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám