Hlavní obsah

Kamila Beneše pohřbí 16. srpna v Hluboké nad Vltavou

Právo, zaš, kal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Pohřeb štábního praporčíka Kamila Beneše, který byl jedním ze tří vojáků, jež v neděli zabil sebevražedný atentátník v Afghánistánu, proběhne 16. srpna v Hluboké nad Vltavou, kde Beneš bydlel.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Armádní speciál přivezl ostatky tří zabitých vojáků z Afghánistánu.

Článek

Pohřeb proběhne s vojenskými poctami. Rodina už i vybrala, kde bude Kamil Beneš uložen. „Rodina drží smutek a nekomunikuje, podle mého názoru je už také otrávená z toho mediálního humbuku. Já komunikuji s bratrem zemřelého, který je velitel hasičů v Hluboké nad Vltavou. My jsme už uvolnili nějaké peníze pro okamžitou potřebu manželky a malého syna zemřelého vojáka. Ještě nemáme číslo účtu a nespojili jsme se matkou, a i ten bratr říká, že to zatím není potřeba, tak ty peníze jsou uloženy u nás na účtu,“ řekl Právu starosta Hluboké nad Vltavou Tomáš Jirsa (ODS).

Město stejně jako armáda České republiky nabídlo rodině, že zajistí veškeré náklady s pohřbem. Pohřeb Kamila Beneše by se měl konat v místním kostele.

„Všichni, kdo budou chtít uctít památku padlého vojáka, budou moci přijít na mši a pak se také zúčastnit průvodu na hřbitov. To ale ještě musí říci rodina. Já si neumím představit, že by pohřeb v kostele byl uzavřený a nebyl veřejný. Naopak si myslím, že bude dobře, když lidé přijdou uctít památku,“ dodal Jirsa.

Foto: Ministerstvo obrany ČR

Zleva Martin Marcin, Kamil Beneš a Patrik Štěpánek

Kdy a kde bude pohřben Martin Marcin, který žil v Dívčicích na Českobudějovicku, není jasné. Starosta Dívčic Radek Livečka (STAN) sdělil deníku Právo, že s rodinou padlého vojáka není v kontaktu. V obci samotné ani hřbitov není. Rodina ale už prý přijala nabídku vojenského pohřbu.

Místo pohřbu nejmladšího z trojice vojáků, Patrika Štěpánka, který pochází z Mokrouší u Plzně, také není známé. Pravděpodobně se ale odehraje během příštího týdne, a to minimálně v Plzni.

Foto: Právo

Pietní místo v Mokrouších

„Zatím jsem po tom nepátral, pro všechny je to nešťastná událost. Naposled jsem s rodinou hovořil v pondělí večer, kdy tyto informace nebyly známy. Domluvili jsme se, že to projednáme, až bude ten správný čas. Rodině jsme nabídli pomoc, může se na nás kdykoliv obrátit,“ sdělil Právu starosta obce Miloslav Fajman (BEZPP).

Foto: Právo

Lidé k pietnímu místu nosí svíčky a květiny

Dodal, že kromě zřízení pietního místa, které starosta zřídil u kapličky, se v Mokrouších chystá ještě jedna pocta. „V sobotu u nás bude západočeská hasičská liga, památku všech vojáků uctíme minutou ticha,“ doplnil starosta.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Vládní speciál, který do Česka přivezl ostatky tří českých vojáků, kteří přišli o život během sebevražedného atentátu.

Těla Kamila Beneše, Martina Marcina a Patrika Štěpánka přepravil ve středu do ČR armádní speciál. Na letišti jim vzdali hold nejvyšší ústavní představitelé i zástupci armády. [celá zpráva]

Všichni tři padlí sloužili u 42. mechanizovaného praporu v Táboře. Česká armáda od roku 2002 do Afghánistánu poslala více než 9000 vojáků, 13 z nich zahynulo. Nedělní atentát se stal ve chvíli, když Marcin, Beneš a Štěpánek byli na hlídce zhruba devět kilometrů od základny v Bagrámu. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám