Hlavní obsah

Kdo bude obchodovat s Íránem, nebude obchodovat s USA, pohrozil Trump

Washington/Brusel

Po uvalení sankcí na Írán pohrozil americký prezident Donald Trump zahraničním firmám, které by chtěly dál obchodovaly s Íránem. Pokud by v tom pokračovaly, nebudou moci obchodovat s USA a americkými podniky. Trump tak de facto brání dalším signatářům jaderné dohody s Íránem, kteří ji na rozdíl od USA nevypověděli, aby ji dál plnili.

Foto: Carolyn Kaster, ČTK/AP

Prezident USA Donald Trump

Článek

Krátce poté, co začaly o šesté ráno SELČ platit americké sankce na Írán, Trump na Twitteru uvedl: „Íránské sankce začaly platit. Jsou to nejtvrdší sankce, které byly kdy uvaleny a v listopadu budou ještě zesíleny na vyšší úroveň. Kdokoli, kdo obchoduje s Íránem, NEBUDE obchodovat se Spojenými státy.“

Uvalení sankcí hájil na Twitteru slovy: „Žádám SVĚTOVÝ MÍR, nic menšího.“

Už při pondělním vyhlašování sankcí Trump v oficiálním prohlášení hrozil, že ten, kdo nepřeruší hospodářské vazby s Íránem, „riskuje vážné následky“. [celá zpráva]

„Vyzýváme všechny národy, aby podnikly stejné kroky, a íránský režim čelil volbě - změnit své výhrůžné destabilizující chování a zpět se integrovat do světové ekonomiky, nebo pokračovat dál po cestě ekonomické izolace,“ stálo v prohlášení.

EU americké kroky odmítá, brání se jim

Evropská unie ale s americkým postupem nesouhlasí, šéfka diplomacie EU Federica Mogheriniová spolu s ministry zahraničí Francie, Německa a Velké Británie dohodu o jaderném programu hájila, že „funguje a přináší cíle“, protože omezuje íránský jaderný program.

Americké sankce však udržení dohody komplikují. Trump nevyhověl žádosti Bruselu, aby evropským společnostem udělil výjimku. [celá zpráva]

Foto: Milan Malíček, Právo

Šéfka unijní diplomacie Federica Mogheriniová

Po vyhlášení sankcí proto vstoupilo v platnost odvetné opatření EU, které pomáhá firmám se vyrovnat s důsledky amerických sankcí. V EU činí neplatnými všechny důsledky zahraničních soudních verdiktů vycházejících ze stejných sankcí. Nový předpis dokonce zakazuje evropským firmám podřídit se extrateritoriálním dopadům amerických sankcí pod hrozbou pokut stanovených jednotlivými členskými státy. Zároveň společnostem poskytuje právo obdržet odškodnění. [celá zpráva]

Obnovení sankcí by mohlo mít dopad i na aktivity části českých firem v Íránu. Vyplývá to z vyjádření Hospodářské komory a Svazu průmyslu a dopravy. Společností, které působí ve vodohospodářství nebo zdravotnictví, se sankce nedotknou. Naopak pro české podniky v těžařství a energetice bude obtížné se v Íránu udržet.

Šéf Bílého domu se letos v květnu rozhodl vypovědět jadernou dohodu s Íránem, kterou USA podepsaly spolu s Francií, Británií, Německem, Čínou a Ruskem v roce 2015, a ve které se Teherán zavázal pozastavit svůj jaderný program výměnou za zmírnění protiíránských sankcí. Podle Trumpa je smlouva „děsivá a jednostranná”, protože nepostihovala vývoj balistických raket a íránské vměšování do dění na Blízkém východě. Írán podporuje syrský režim, libanonský Hizballáh i jemenské šíitské vzbouřence.

Íránský prezident Hasan Rúhání řekl, že Čína a Rusko mohou udržet nad vodou íránský ropný a bankovní sektor, které mají být postižené v listopadu. Současně pravil, že bude žádat kompenzace za dekády amerického vměšování do dění v Íránu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám