Hlavní obsah

Americké rakety vypálené na Sýrii sestřelíme a místa odpalu zlikvidujeme, varuje Rusko

– Damašek/Moskva • Aktualizováno

Spojené státy se musí připravit na to, že v případě, že odpálí střely na cíle v Sýrii, Rusové jejich rakety sestřelí a zároveň zaútočí na místa, z nichž byly odpáleny. Podle serveru RT.com to ve středu uvedl velvyslanec Ruské federace v Libanonu. O možném úderu Američanů v Sýrii se spekuluje v souvislosti s reakcí na víkendový chemický útok v syrském městě Dúmá.

Foto: Profimedia.cz

Ruský protiletadlový zbraňový systém S-400.

Článek

„Rusko naplní prezidentovu proklamaci vztahující se k americké agresi vůči Sýrii sestřelením raket Spojených států,“ varoval podle serveru RT.com ruský velvyslanec v Libanonu Alexander Zasjipkyn s tím, že cílem ruské reakce budou i místa odpalu.

O možném americkém úderu na syrské vládní pozice se hovoří poté, co americký prezident Donald Trump prohlásil, že údajný víkendový chemický útok na povstalci ovládané syrské město Dúmá nezůstane bez odezvy. [celá zpráva]

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Ruská vojenská technika v syrské DúměVideo: Reuters

Američané připisují odpovědnost syrskému režimu. Syrská vláda ovšem popírá, že by za útokem stála, stejně jako to tvrdí i Rusko, které je hlavním spojencem syrského prezidenta Bašára Asada v oblasti.

V úterý v Radě bezpečnosti OSN neprošel americký návrh rezoluce, který požadoval vytvoření mezinárodního orgánu pro vyšetření odpovědnosti za chemické útoky v Sýrii. Zablokovalo ho Rusko. Následně ovšem neprošla ani rezoluce, již předložili Rusové. [celá zpráva]

Americký ministr obrany James Mattis nicméně podle serveru Politico nepodporuje odvetný útok na Sýrii, pokud nebude pro zemi připravena širší strategie USA. A také britská premiérka Theresa Mayová chce víc informací.

Trump má rozhodnout během 72 hodin

Americký prezident by měl o případně odvetné akci rozhodnout brzy, počítá se s tím, že útoky mohou začít v příštích 72 hodinách.

Evropská organizace pro bezpečnost leteckého provozu Eurocontrol vydala varování pro letecké společnosti, které provozují lety nad východním Středomořím. Syrský vzdušný prostor ve středu použila jen letadla syrských a libanonských leteckých společností, podle agentury Reuters se další civilní lety v syrském vzdušném prostoru neplánují. [celá zpráva]

Agentura TASS uvedla, že navzdory novému napětí ruská i americká armáda stále koordinují svůj postup v Sýrii s využitím linky zřízené k tomu, aby se zabránilo nehodám v syrském leteckém prostoru.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám