Hlavní obsah

Do Iráku odletělo dvanáct českých vojenských chemiků

– Bagdád

Česká armáda vyslala do Iráku dvanáct vojenských chemiků. V zemi bojující proti islámským radikálům budou cvičit irácké kolegy. Skupina odletěla i s vybavením armádním speciálem v sobotu krátce před 07:00 z vojenského letiště ve Kbelích. V Iráku bude půl roku.

Foto: Alex Švamberk, Novinky

Letoun českých vzdušných sil. Ilustrační foto

Článek

Mandát na vyslání vojáků do Iráku schválila vláda a Parlament na podzim 2016. V Iráku již působí letecký poradní tým, česká armáda do země vyslala i zdravotnickou jednotku nebo vojenské policisty.

Na kbelském letišti se s vojáky rozloučila ministryně obrany Karla Šlechtová (za ANO) a zástupce náčelníka generálního štábu Jiří Verner.

Dvanáct příslušníků 31. pluku radiační, chemické a biologické ochrany z Liberce bude od 1. února působit šest měsíců na základně Al-Taji severně od Bagdádu. Jejich úkolem bude poradní a výuková činnost při výcviku specialistů chemického vojska irácké armády v oblasti ochrany proti zbraním hromadného ničení.

"Protichemická ochrana je jednou z našich vojenských specializací, liberečtí vojáci mohou v rolích instruktorů iráckým kolegům předat řadu cenných zkušeností," řekla Šlechtová. Poznamenala, že společně s nasazením leteckého poradního týmu, který Iráčanům pomáhá zvládnout české bitevníky L-159, mentory vojenské policie a loňským působením polního chirurgického týmu "jde o další viditelný příspěvek ČR ke stabilizaci situace v Iráku".

Verner podotkl, že čeští vojáci v minulosti připravovali chemiky jiných armád, například Kuvajtu, Afghánistánu, Indie, Jordánska nebo Srbska.

Cílem je, aby Iráčané um předávali dál

Jednotce velí major Petr Breda. "V první fázi budeme učit chemické instruktory na irácké chemické škole, která se nachází přímo na základně Al-Taji. Naučíme je, jak správně provádět radiační, chemický a biologický průzkum, dále dekontaminaci osob, techniky a materiálu," podotkl. Zaměří se také na postupy při varování a vyhodnocování nebezpečné situace (Warning and Reporting) a na metodiku při odběru vzorků. "Cílem je, aby instruktoři získané zkušenosti a znalosti předávali dál, a to nejen vojákům irácké armády," uvedl Breda.

V leteckém poradním týmu působí v současné době 30 českých vojáků, v září do Iráku odjela čtyřčlenná výcviková jednotka Vojenské policie. Ta bude od února posílená o další tři členy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám