Hlavní obsah

Ankara žádá Rusko, aby nebránilo turecké invazi do Sýrie. Armáda je v nejvyšší pohotovosti

– Ankara/Damašek • Aktualizováno

Turecko neustoupilo od plánu zaútočit v Sýrii na oblasti kontrolované kurdskou milicí YPG a uvedlo armádu do stavu nejvyšší pohotovosti. Ankaru neuklidnila slova amerického ministra zahraničí Rexe Tillerosona, že nevznikají žádné kurdské pohraniční jednotky. Turecký ministr zahraničí Mevlüt Çavuşoğlu vyzval Rusko, aby se nestavělo proti turecké invazi do Sýrie u Afrínu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Turecko rozmístilo tanky na syrských hranicíchVideo: Reuters

 
Článek

Çavuşoğlu podle televize CNN Türk řekl, že akci míní koordinovat s Moskvou a ruskými pozorovateli: „Jednáme taky s Ruskem a Íránem o využití vzdušného prostoru. Potřebujeme to koordinovat pro případnou leteckou intervenci. To je potřeba koordinovat s cílem předejít jakýmkoli možným incidentům.“

Foto: Mapy.cz, Mapy.cz

Jak uspěje v případě Ruska, není jasné. Çavuşoğlu totiž současně řekl, že také musí skončit ofenzíva syrské armády v provincii Idlib, kterou drží radikálové ze skupiny Haját Tahrír aš-Šám, v jejichž jádru ale jsou teroristé z bývalé Fronty an-Nusra, kteří zaútočili i na ruské jednotky.

Foto: Osman Orsal, Reuters

Turecký tank Sabra u města Reyhanli u hranic se Sýrií

Turecký ministr neuvedl datum případného útoku na Afrín, který je už od víkendu ostřelován, jen citoval tureckou armádu, že je připravena útok zahájit kdykoli. Turecké síly na západní části hranice se Sýrií jsou ve stavu nejvyšší pohotovosti, do které byly uvedeny po rozhodnutí turecké Národní bezpečnostní rady MGK, která se sešla ve středu v noci. K pohraničnímu městu Reyhanli byly převezeny moderní tanky Leopard 2.

Turecké jednotky podle BBC ve čtvrtek vystříhaly díry v pohraničním plotu u Afrínu.

Foto: Osman Orsal, Reuters

Turecká kolona přepravující tanky Sabra dorazila na základnu u města Reyhanli na hranicích se Sýrií

Tillerson Turky neuklidnil

Turecko neustoupilo od plánu intervenovat v Sýrii v oblastech pod kontrolou kurdské milice YPG, i když americký ministr zahraničí Rex Tillerson uvedl, že Spojené státy nemají žádný záměr budovat pohraniční jednotky, jež by působily při turecké hranici a jejichž jádrem by byla kurdská milice YPG „Někteří lidé se nevyjadřují přesně. Nevytváříme žádné pohraniční bezpečnostní síly,“ řekl. Dodal, že americkým zájmem je jen „poskytnutí bezpečnosti na osvobozených územích“. Výcvik prvních příslušníků však již začal.

Foto: Reuters

BEZ KOMENTÁŘE: Turecko rozmístilo tanky na syrských hranicích

Turecký ministr je přesto nespokojen, protože při tureckých hranicích zůstává kurdská milice YPG, kterou Turecko považuje za teroristickou a Spojené státy s ní nepřerušily spolupráci, jak si Ankara přeje. „Čekáme na jasné kroky a nejen slova. Tillersonovo vyjádření nás plně neuspokojilo. Američtí představitelé od Baracka Obamy po Donalda Trumpa slibovali, že jejich spolupráce s YPG skončí a všechny zbraně stáhnou zpět.“

Syrská vláda ve čtvrtek varovala Turecko, že případnou vojenskou operaci bude brát jako útok na svrchovanost země. „Varujeme turecké vedení. Pokud spustí vojenské operace v oblasti Afrínu, bude to považováno za akt agrese ze strany turecké armády,“ řekl syrský tajemník ministra zahraničí Fajsal Makdak a pohrozil adekvátní odvetou.

Reklama

Související články

Turecko hrozí okamžitým vpádem do Sýrie

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v pondělí pohrozil, že jeho země může každým okamžikem zahájit operace v severní Sýrii. Uvedl to list Hürriyet. Ankara...

Výběr článků

Načítám