Hlavní obsah

Izrael zabránil evropskému 11. září, tvrdí Netanjahu. Útoky měly přijít ze vzduchu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jeruzalém

Informace izraelských tajných služeb pomohly zmařit teroristické útoky s podobnými modem operandi, jako měly ty z 11. září 2001 v USA. Při setkání s ambasadory zemí NATO v Jeruzalémě to v úterý prohlásil izraelský premiér Benjamin Netanjahu. Teroristé podle něj plánovali unést dopravní letadla a zaútočit s nimi na cíle v evropských městech.

Foto: Abir Sultan, ČTK/AP

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Článek

„Prostřednictvím našich tajných služeb jsme předali informace, které pomohly zabránit několika desítkám teroristických útoků. V mnoha případech šlo o útoky v evropských městech,“ řekl podle listu Times of Israel Netajnahu západním diplomatům.

„Některé z těchto útoků by mohly patřit k těm nejhorším, jaké jste kdy na evropské půdě zažili, možná horší, protože by zahrnovaly civilní letectví. Izrael jim zabránil a zachránil tak mnoho evropských životů,“ dodal ministerský předseda židovského státu, aniž by poskytl další podrobnosti.

Netanjahu v současnosti čelí vyšetřování v korupčních kauzách, v nichž jde o přijetí darů od bohatých podnikatelů a o vyjednávání s majitelem novin ve snaze ovlivnit zpravodajství. V prosinci se konalo několik demonstrací v Tel Avivu i v Jeruzalémě a účastníci Netanjahua vyzývali k rezignaci.

Bojujeme za vás na Sinaji

Podle deníku The Jerusalem Post Netanjahu diplomatům řekl rovněž, že Izrael pomáhá NATO a Evropské unii i v tom, že brání bojovníkům Islámského státu, aby si vytvořili alternativní zázemí na Sinaji.

Severoatlantická aliance spolupracuje s Izraelem již desítky let. V poslední době se ale spolupráce výrazně prohlubuje. Židovský stát například minulý rok otevřel svůj zastupitelský úřad v centrále NATO v Bruselu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám