Hlavní obsah

V Íránu zadrželi kvůli protestům bývalého prezidenta Ahmadínežáda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Teherán

V íránském Šírázu byl zadržen bývalý prezident Mahmúd Ahmadínežád kvůli podněcování protivládních demonstrací. Měl by setrvat v domácím vězení, se kterým souhlasí nejvyšší vůdce Alí Chameneí, uvedla v neděli televize al-Arabíja s odvoláním na zdroje listu Al-Kuds al-Arabí. Dosud byly protesty připisovány zahraničním nepřátelům Íránu.

Foto: Ebrahim Noroozi, ČTK/AP

Provládní demonstrace v Íránu

Článek

Ahmadínežád, který byl prvním laickým prezidentem islámské republiky a vždy hájil chudé, během prosincové návštěvy v Búšehru řekl, že Írán strádá kvůli „špatnému řízení“ a že současný prezident liberální Hasad Rúhání a jeho vláda „jsou přesvědčeni, že jim patří země“. „Někteří ze současných vůdců žijí odděleni od problémů a obav lidu a neznají realitu ve společnosti,“ dodal.

Foto: Aly Song, Reuters

Íránský prezident Mahmúd Ahmadínežád na výstavě Expo

Když Íránské revoluční gardy v neděli zopakovaly, že se jim podařilo zvládnout protesty, uvedly na svých stránkách Sepahnew, že nepokoje „vyvolaly Spojené státy, Británie, sionistický režim (v Izraeli), Saúdská Arábie, pokrytci a monarchisté“.

Masové protesty vyvolala inflace a nezaměstnanost. Spouštěčem byl zřejmě nárůst ceny vajec, která stoupla za rok o padesát procent, jiné základní potraviny zdražily o čtyřicet procent.

Protesty, které postupně přerostly v kritiku vlády, byly rozsáhlé, rozšířily se do více než osmdesáti měst a městeček. Účastnily se jich tisícovky mladých lidí a dělníků, kteří si stěžovali na rostoucí propast mezi chudými a bohatými a na vysokou nezaměstnanost. Při zásazích bylo 22 lidí zabito a přes tisíc zatčeno.

Při potlačování sítí byly blokovány některé počítačové služby, které využívali demonstranti k tomu, aby se domlouvali. Tykalo se to zejména Instagramu. nadále zablokovaná je komunikační aplikace Telegram, kterou v Íránu využívá 40 miliónů lidí.

V neděli se sešel íránský parlament, aby projednal problémy v zemi a pokusil se najít jejich řešení. Zasedá za zavřenými dveřmi. Poslanci mohou při zasedání interpelovat ohledně nedávných protivládních demonstrací a aktuální situace ministra vnitra, šéfa tajné služby i několik velitelů policie a revolučních gard. Přítomni jsou i intendant státní televize a tajemník národní bezpečnostní rady.

Propouštění zadržených

Ještě před zasedáním byly překvapivě propuštěny desítky zadržených demonstrantů. „Tento trend bude pokračovat," uvedl teheránský prokurátor Abbás Džafarí Dolatabádí, Dodal, že vůdců nepokojů se to týkat nebude.

Mluvčí předsedy parlamentu Alího Larídžáního řekl: „Nechceme, aby byla porušována lidská práva demonstrantů jen proto, že vyjadřují kritiku.” Dodal, že pokud došlo při zatýkání k chybám, musejí být okamžitě napraveny.

Reklama

Výběr článků

Načítám