Hlavní obsah

Rusové přišli při útoku v Sýrii o dva vojáky, zničená letadla Moskva popřela

Damašek
Aktualizováno

Při útoku na ruskou leteckou základnu Hmímím v Sýrii zemřeli na konci prosince dva vojáci, uvedlo ve čtvrtek ruské ministerstvo obrany. Informaci o zničení sedmi ruských letadel, kterou ve středu přinesl deník Kommersant, Moskva popřela.

Foto: Reuters

Ruský Suchoj Su-24

Článek

Kommersant s odvoláním na armádní zdroje napsal, že při útoku na konci prosince byly zničeny čtyři bombardéry Su-24, dva stíhací stroje Su-35S a transportní letoun An-72. Zničen měl být také sklad munice.

Deník to označil za největší jednorázovou ztrátu letecké techniky od ruského vstupu do válečného tažení v zemi v září 2015.

„Zpráva Kommersantu o údajném zničení sedmi ruských letadel na letecké základně Hmímím je lživá. Ruské letectvo v Sýrii je připraveno k boji a stále plní svou misi,” stojí v tiskové zprávě ruského ministerstva obrany.

Moskva nicméně přiznala, že při ostřelování Hmímímu přišli 31. prosince o život dva ruští vojáci. „Mobilní podvratná skupina 31. prosince náhle zaútočila na leteckou základnu Hmímím minometnou palbou. Dva vojáci byli zabiti,” sdělilo ministerstvo.

Už ve středu Rusové oznámili, že v Sýrii 31. prosince kvůli technické poruše havaroval ruský vrtulník Mi-24. Oba piloti zahynuli, palubní technik byl zraněn.

Reklama

Výběr článků

Načítám