Hlavní obsah

Nálety na Idlib mají další dvě desítky obětí, bombardování sílí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn/Idlib

Noční nálety na obci Maaršurín v syrské provincii Idlib si vyžádaly v úterý večer na dvacet obětí. Mezi oběťmi jsou i ženy a děti. Idlib je ovládán opozičními silami, především radikály z bývalé Fronty an-Nusra napojené na Al-Káidu. Stáhla se tam i část bojovníků Islámského státu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Při náletech na syrský Idlíb umíraly ženy i dětiVideo: Reuters

 
Článek

Exilová organizace SOHR monitorující dění v Sýrii uvedla, že si nálety vyžádaly 19 mrtvých a 25 zraněných, turecká agentura Anadolu informovala s odvoláním na místní úřady o 17 obětech s tím, že počet zřejmě ještě vzroste.

„Pátrací a záchranné operace ještě pokračují,“ řekl šéf civilní ochrany Bílé přilby Hadždž Jusif Júsuf, podle něhož jsou mezi oběťmi i ženy a děti. „Byly to dva po sobě následující údery. Druhý přišel krátce poté, co dorazily záchranné týmy,” popsal bombardování.

Zasažený Maaršúrín leží na severu provincie Idlib a svědci popsali silné exploze, které zasáhly i obytnou čtvrť.

Kdo útok provedl, zda syrské vládní síly, nebo Rusové, není jasné. Podle agentury Anadolu však šlo o ruský útok.

Foto: ČTK/AP

Syřané u obětí nedělního náletu na Chán Šajchún.

Idlib je poslední z provincií, nad níž Damašek nemá kontrolu. Ztratil ji v roce 2015, nyní ji ovládá několik radikálních skupin, z nichž největší je koalice blízká Al-Káidě Haját Tahrír aš-Šám (HTS), což je bývalá Fronta an-Nusra. Syrská opozice tvrdí, že od minulého týdne armáda zesílila útoky na oponenty režimu v provincii Hamá poblíž hranice s Idlibem.

Podle agentury AP v provincii roste obava, že armáda zahájí masivní útoky a Idlib se stane rozsáhlým bojištěm. Už v neděli byl bombardován Chán Šajchún, přičemž zemřelo devět osob.

Idlib leží u turecké hranice a Ankara v provincii zřídila v říjnu několik pozorovacích postů v rámci dohody uzavřené se spojenci Damašku, Ruskem a Íránem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám