Hlavní obsah

Trump opět zvažuje přesun velvyslanectví z Tel Avivu do Jeruzaléma

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York

Prezident Donald Trump „aktivně zvažuje” termín a způsob přeložení amerického velvyslanectví v Izraeli z Tel Avivu do Jeruzaléma. Při úterní návštěvě izraelského zastoupení v newyorském sídle OSN to v úterý oznámil americký viceprezident Mike Pence. Trump sliboval přesunutí ambasády během své loňské předvolební kampaně, zatím to však odkládal.

Foto: Michael Dalder, Reuters

Viceprezident USA Mike Pence

Článek

Pence uvedl, že už je jen otázkou „kdy a jak“ velvyslanectví Trump přesune, a to navzdory sporu Izraelců a Palestinců o město. Poprvé Trump o přesunu mluvil již před nástupem do funkce. Jeho záměr vyvolal už loni značné pobouření mezi představiteli Palestiny a některých arabských zemí.

Otázka Jeruzaléma je jedním z hlavních problémů izraelsko-palestinského konfliktu. Izrael obsadil východní Jeruzalém za války v roce 1967, celé město pak prohlásil za svou nedělitelnou metropoli. Mezinárodní společenství tento krok nikdy neuznalo a Palestinci východní část města považují za budoucí hlavní město svého státu.

Americký Kongres schválil přesun ambasády v Izraeli do „hlavního města” Jeruzaléma již v říjnu 1995. Zastupitelský úřad se měl přestěhovat do 31. května 1999. Od té doby ale všichni američtí prezidenti - Bill Clinton, George Bush mladší i Barack Obama - každých šest měsíců podepisují odklad platnosti zákona.

Letos v červnu to udělal i Trump. V prosinci ale musí opět rozhodnout, zda přesun opět odloží, nebo už přistoupí k jeho realizaci.

Pence podle listu Ha´arec v projevu ujistil izraelské diplomaty neutuchající podporou Spojených států: „Prezident za mnou přišel s prostým vzkazem - za naší vlády bude Amerika vždy stát za Izraelem. Dny, kdy byl Izrael ve Spojených národech otloukánkem, jsou pryč.“

Stát Izrael je podle amerického viceprezidenta „důkazem nezlomného ducha židovského národa”.

Reklama

Výběr článků

Načítám