Hlavní obsah

Teroristé si v mešitě počínali velmi krutě, kontrolovali oběti a dobíjeli raněné

Aktualizováno

Teroristé, kteří v pátek v mešitě na Sinajském poloostrově pozabíjeli přes 300 lidí, si počínali velmi krutě, mimo jiné také dobíjeli raněné. Agentura AP přinesla svědectví přeživších a citovala generálního prokurátora Nabíla Sádika.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Příbuzní obětí a raněných při teroristickém útoku na mešituVideo: Reuters

 
Článek

Podle dosavadní bilance v přepadené mešitě Ravda v Bir al-Abdu přišlo o život 305 lidí, včetně 27 dětí, a 128 dalších osob bylo zraněno. Počet mrtvých se přitom může ještě zvýšit vzhledem k tomu, že řada zraněných je ve vážném stavu.

Podle upřesněných informací 25 až 30 ozbrojenců s černým praporem teroristické organizace Islámský stát (IS) přijelo k mešitě v pěti vozech SUV a zaujali pozice u vchodů a oken. V okamžiku, kdy místní imám zahájil modlitby, začali útočníci střílet a házet granáty na přibližně 500 lidí, kteří byli v mešitě.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Boty obětí před mešitou v Bir al-Abdu na Sinaji

Mezi věřícími propukl křik a nářek vyvolaný bolestí a strachem, napsala AP. Část lidí v panice zamířila ke dveřím, část se drala k oknům ve snaze dostat se ven, ale i tam na ně čekala smrt. Přeživší podle AP hovořili o plačících dětech, které viděly rodiče a sourozence padající pod kulkami nebo roztrhané explozemi granátů.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Egyptské letectvo zaútočilo na ozbrojence spojené s útokem na mešituVideo: Reuters

Útočníci byli podle svědků při masakru natolik klidní, že po prvním kole střelby metodicky kontrolovali oběti, zda nejeví nějaké známky života. Ty, kteří se hýbali nebo dýchali, nemilosrdně stříleli do hlavy nebo do hrudi. Když k mešitě přijely záchranky, zahájili palbu i na ně. Pak nastoupili do svých aut a ujeli.

Foto: Tarek Samy, ČTK/AP

Mešita v Bir al-Abdu na Sinajském poloostrově, kde došlo k útoku

Ke zločinu se doposud nikdo nepřihlásil. Neučinila tak ani teroristická organizace Islámský stát (IS), pod jejímž praporem útočníci vraždili a která je hlavním podezřelým.

Foto: Tarek Samy, ČTK/AP

Teroristé zablokovali příjezdové cesty k mešitě vozidly.

Celý Egypt se kvůli masakru od soboty zahalil do třídenního státního smutku, který vyhlásil prezident Abdal Fattáh Sísí.

Terčem útoku se stali vyznavači súfismu, mystické formy islámu, kteří mešitu v Bir al-Abdu využívali k modlitbám. Podle agentury AFP súfisté dnes dali najevo odhodlání tragickou událost překonat a oznámili, že uskuteční většinu akcí naplánovaných na pátek k oslavě výročí proroka Mohameda.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám