Hlavní obsah

Hamás předal v Gaze kontrolu nad hranicemi palestinské samosprávě

Gaza

Islamistické hnutí Hamás, které dosud vládlo v Pásmu Gazy, předalo kontrolu svých hranic s Egyptem a Izraelem představitelům Západem uznávané palestinské samosprávy, která vládne na Západním břehu Jordánu. Informovala o tom ve středu agentura Reuters.

Foto: Ibraheem Abu Mustafa, Reuters

Hraniční přechod Rafah mezi Pásmem Gazy a Egyptem zdobí podobizny egyptského prezidenta Abdala Fataha Sísího a šéfa palestinské samosprávy Mahmúda Abbáse.

Článek

Hamás, který Spojené státy, Evropská unie a Izrael označují za teroristickou organizaci, se začátkem října v Egyptě domluvil s vládou Fatahu Mahmúda Abbáse, kterou Západ uznává, že jí předá administrativní kontrolu nad pásmem.

Hamás vyhrál v roce 2006 volby na palestinských územích, ale vláda, v níž byl zastoupen, nezískala mezinárodní důvěru a rozpadla se. V bojích mezi Fatahem a Hamásem pak zvítězil v Pásmu Gazy a od roku 2007 mu vládl. Oslabila ho ale izraelská a egyptská blokáda, několik konfliktů s Izraelem a mezinárodní izolace, která ho podle expertů přivedla k uzavření dohody s Fatahem.

Izrael a Spojené státy se k dohodě o sjednocení palestinské vlády stavějí skepticky a upozorňují na to, že Hamás proti Izraeli bojoval ve třech válkách od roku 2007 a že se odmítá vzdát svého ozbrojeného křídla.

Foto: Mohammed Salem, Reuters

Pracovníci palestinské samosprávy, kteří nově zajišťují chod hraničního přechodu Erez mezi pásmem Gazy a Izraelem.

Představitelé palestinské samosprávy podle svědků převzali kontrolu nad přechody Erez a Kerem Šalom na hranici mezi Gazou a Izraelem a na egyptské hranici nad přechodem Rafáh. Příslušníci Hamásu z místa odjeli i se svou technikou.

Izrael z bezpečnostních důvodů zavedl na hranici s Gazou přísná opatření a v zásadě zakázal export z enklávy. Hranice mezi Gazou a Egyptem zůstala v posledních letech uzavřená, jelikož Káhira viní Hamás z podpory islamistických radikálů na Sinajském poloostrově. Hamás tato obvinění odmítá.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám