Hlavní obsah

Irácké jednotky postupovaly tvrdě, pešmergy nejspíš i stínaly

– Kirkúk

Postup iráckých sil na Kirkúk se neobešel bez masakrů kurdských bojovníků, zvaných pešmergové, rabování a loupení. Mluvčí pešmergů, brigádní generál Bahzad Ahmed, řekl agentuře AP, že boje jižně od Kirkúku si vyžádaly hodně obětí. Útok iráckých jednotek koordinoval íránský generál Revolučních gard Kásim Sulajmáni.

Foto: Reuters

Spálená kurdská vlajka v Kirkúku.

Článek

Podle generála provládní síly „vypálily mnoho domů a zabily mnoho lidí“ v Tuz Churmatu. Zatím ale nebylo možné jeho tvrzení ověřit. Lékař v nemocnici v Tuz Churmatu řekl AFP, že dělostřelecká palba zabila dvě osoby.

Reportér kurdské agentury Rudaw Hevidar Ahmed sdělil, že ve městě bylo vypáleno a vyrabováno 150 domů a zapáleno patnáct.

Dodal, že taky viděl na korbě pickupu narovnáno deset těl pešmergů, kteří byli sťati. Další zranění byli na korbě druhého vozidla. Ani jeho svědectví ale není možné ověřit.

Foto: Emad Matti, ČTK/AP

Plakát s prezidentem kurdské autonomie Masúdem Barzáním před vchodem do opuštěného sídla Kurdské demokratické strany v Kirkúku

Taky viděl, že irácké jednotky nechávaly na pokoji milici spojenou s Patriotickou unií Kurdistánu, která se stavěla proti samostatnosti, zatímco bojovníci spojení s vládou autonomního Kurdistánu byli odzbrojováni a napadáni.

Zmínil, že z Tuz Churmatu mnoho rodin uteklo do Irbílu a Sulajmaníje.

S odvoláním na svědky uvedl, že mnoho postů pešmergové opustili bez boje. Na to si reportérce BBC stěžoval i jeden z obyvatel Kirkúku. Pravil, že se cítil zahanben, že pešmergové opustili pozice před městem už v noci. Sám však odejít nechtěl. „Jestliže máme zemřít, zemřeme v našem městě.” Mnozí další ale utekli, uvedla.

Stažení bylo nutné, irácké síly byly v přesile

Velitel 70. skupiny pešmergů nasazených jižně od Kirkúku Džaafar šejk Mustafa hájil stažení kurdských sil. Důvodem byla snaha uchránit životy vojáků: „Nesu veškerou odpovědnost za úspěch i selhání.“ Popřel, že by město vydal po dohodě: „Iráčanů bylo více než pešmergů.“

Podle něj šíitské milice Lidové mobilizace Hašd aš-Šhabí, které byly nejbojovnější, vedli Íránci.

Podle britského poslance Jacka Loprestiho, který vede parlamentní nadstranickou skupinu v Kurdistánu, je dokonce na místě významný generál íránských Revolučních gard Kásim Sulajmáni, který v Iráku vybojoval řadu bitev s Islámským státem: „Hrozné věci, které se staly přes noc v Kirkúku, z většiny udělal Írán. Fyzická přítomnost velitele iránských Revolučních gard v oblasti Kirkúku potvrzuje ironii, že íránští pěšáci mohou používat americké tanky, aby napadli statečné spojence Ameriky a Británie.“

Videa zachycují, jak irácké síly použily tanky Abrams a vozidla Humvee.

Reklama

Výběr článků

Načítám