Hlavní obsah

Boj o Rakku vrcholí, prchající islamisté s sebou vzali civilisty jako lidské štíty

– Damašek

Ze syrského města Rakka se v noci na neděli evakuovala část bojovníků radikální organizace Islámský stát (IS), která s sebou vzala civilisty jako lidské štíty. Agentuře Reuters to řekl mluvčí arabsko-kurdské koalice (SDF), která proti IS v Rakce bojuje. Mluvčí řekl, že evakuace skončila a že z města odešli syrští členové IS, nikoliv zahraniční bojovníci.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Matka, která uprchla se svými dětmi z oblastí Rakky, kterou stále ovládají ozbrojenci z organizace Islámský stát.

Článek

Boje za osvobození města, které IS používal jako své hlavní sídlo v Sýrii, podle SDF pokračují. Evakuační „operace skončila, bitva pokračuje. V noci odjela poslední skupina bojovníků IS, kteří souhlasili s odchodem” z města, sdělil mluvčí Mustafá Bálí.

Podle Reuters odešlo 275 hlavně syrských členů IS a ve městě zůstalo 200 až 300 zahraničních bojovníků této organizace.

Koalice SDF oznámila, že téměř všichni civilisté, kteří ještě v Rakce byli, dostali možnost odejít. Její zástupce agentuře AFP sdělil, že v sobotu večer uprchlo přes 3000 civilistů a že v Rakce jsou už jen rodiny členů IS.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Syrští civilisté ve zničených ulicích Rakky

SDF vydala prohlášení, v němž oznamuje zahájení konečné bitvy o Rakku. „Bitva bude pokračovat, dokud nebude celé město vyčištěno” od radikálů, stojí v textu.

Umar Allúš z civilní správy města řekl, že konvoj s evakuovanými zamířil do východní Sýrie, do oblastí, které IS ještě ovládá.

Do Rakky byly v sobotu přistaveny desítky autobusů, které byly k evakuaci použity. Mluvčí kurdských milicí YPG, které se podílejí na osvobozování města, v sobotu řekl, že boj o Rakku by mohl skončit o tomto víkendu.

Reklama

Související témata:

Související články

Ve válkách bylo zabito a zraněno 8000 dětí

Víc než 8000 dětí bylo loni zabito nebo zraněno ve světových konfliktech. Ve výroční zprávě o osudu dětí ve válkách to ve čtvrtek uvedl generální tajemník OSN...

Počet obětí náletů na Rakku rychle roste

Mezinárodní koalice vedená USA v posledních týdnech zintenzívnila bombardování syrské Rakky, kde se arabsko-kurdské síly, podporované koalicí, snaží dobýt...

Výběr článků

Načítám